h i r d e t é s

A trendi napszemüvegek tényleg óvják a szemed? Itt van, hogyan ellenőrizd!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A trendi napszemüvegek tényleg óvják a szemed? Itt van, hogyan ellenőrizd!

2018. november 14. - 15:36

 

A napos idő beköszöntével egyre több időt töltünk napszemüvegben. Ezek azonban nem csupán divatos kiegészítők, hiszen fő céljuk a szemünk és a szemkörnyéki érzékeny bőr védelme a káros UV-sugaraktól. De nem minden napszemüveget készítenek egyformán. Számos tényező befolyásolja, hogy érdemes-e megvenned egy drágább darabot, vagy megfelel-e egy olcsóbb változat is. Hogy szemed egészségét megóvd, a következőket kell tudnod a napszemüvegekről!

A drága nem jelent feltétlenül jót is

Jó hír a pénztárcád számára, hogy nem szükséges megvenni a legdrágább napszemüveget ahhoz, hogy védekezz a káros napsugárzás ellen. Ízlés kérdése, hogy milyen keretet választasz - lehet az a legolcsóbb is -, ha benne a lencse 100%-os védelmet biztosít a szemednek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bárhonnan szabad napszemüveget vásárolnod. Egyes márkáknál kifejezetten óvatosnak kell lenned, mert nem mindegyik biztosít 100%-os UV-védelmet.

Elsősorban a lencsék típusára kell figyelned. A lencsék minősége és borítása a legfontosabb. Tehát egy olcsó keret is lehet jó választás, ha optikusnál vásárolod vagy nem egy divatmárkától, hanem egy optikai márkától veszed meg a napszemüveget. Elsősorban úgy ellenőrizheted, hogy a lencsék kellően védik-e a szemet, hogy elviszed bevizsgáltatni egy optikushoz. Léteznek módszerek az UV-védelem tesztelésére, sajnos ránézésre ezt nem lehet megállapítani.

A szemészek felhívják a figyelmet a napszemüvegen található matricákra is, melyek sokszor sajnos hamisak. A szemész tudja megmondani, hogy melyik napszemüveg rendelkezik 400-as vagy magasabb UV-védelemmel. A 400-as UV-védelem azt jelenti, hogy a szem védve van valamennyi káros napsugárzástól.

Miért kell erre odafigyelni?

Az UV-sugarakat a Nap bocsátja ki. Ha a szemünket túlzott sugárzás éri, a látás romlása következhet be, és szürkehályog is kialakulhat. Az UV-sugárzás a legerősebb tavasszal és nyáron délelőtt 10 és délután 2 óra között. Napszemüveget nem csak tűző napsütésben érdemes viselni. Az UV-sugarak még egy felhős napon is képesek áthatolni a felhőkön, és károsítani a szemet. A víz és a friss hó is visszaveri a napsugarakat, melyeket polarizált napszemüveggel védhetünk ki, mint amilyenek a Ray-Ban napszemüvegek.

A túlzott ultraviola sugárzás már rövid idő alatt képes károsítani a szemet és a látást, a szem kivörösödését okozhatja, olyan érzést tapasztalhatsz, mintha idegen test lenne a szemedben, és extrém érzékennyé válhat a szemed a fényre. A jó hír, hogy ezek a tünetek többnyire csak ideiglenesek, és csak nagyon ritkán fordul elő tartós szemkárosodás - ha megfelelő napszemüveget viselsz.


 

h i r d e t é s