h i r d e t é s

A vakcinaháború megnyerésében látja a jövő politikai sikereit az Orbán-kormány

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

A vakcinaháború megnyerésében látja a jövő politikai sikereit az Orbán-kormány

2021. április 06. - 07:09

 

Hosszú ideig tartott, de a kormány kommunikációs csapata végül kialakította azt új stratégiát, mellyel a Fidesz ráfordulhat 2022-es választások kampányára.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Erre azért volt szükség, mert a koronavírus-járvány miatt semmi értelme nem volt továbbra is Soros Györggyel és a migránsokkal riogatni a magyar népet. Az új irányvonal szerint csak egy masszív, nagy tapasztalatokkal rendelkező politikai erőnek van esélye hatékonyan védekezni a járvány ellen, ezért az az ország érdeke, hogy Orbán Viktor és csapata megtartsa a hatalmát. Igen ám, de ezt a rátermettséget most kéne bizonyítani. - írja a Szegedi Kattintós

Dolgoztasson profikkal, és akkor a vesztett helyzetből is győztesen tud kijönni! Ez a mottója Orbán Viktornak, mióta hatalomra került 2010-ben. A magyar miniszterelnök körül sündörgő kommunikációs szakemberek néhány megingástól eltekintve valóban minden helyzetből kihozták a legtöbbet eddig, de a járvány keltette bizonytalanság az ő teljesítményükre is rányomta a bélyegét. Érezhető volt, hogy nehezen engedték el a migránsozó, sorosozó sorvezetőt, amely ugyan nagyon jól egyben tartotta a Fidesz szavazótáborát, ám a koronavírus pusztítását látva az embereket már nem igazán érdekelték ezek a témák.

A kommunikációs csapat dolgát nehezítette, hogy a kormány tagjai finoman szólva sem álltak a helyzet magaslatán, amikor új vezérszólamok után kellett nézniük. Maga Orbán Viktor se tudott használható iránymutatással szolgálni, hiszen számára sokkal fontosabb volt külföldi csatáit megvívni az Európai Néppárttal, illetve az Európai Parlamenttel. A magyar jogállamiságról szóló nemzetközi vita tehát nem igazán kedvezett a belpolitikai pozíciók erősítésének, de mivel lényegében a kormány teljesen elszakadt egykori szövetségeseitől, a kérdést lezártnak tekinti.

Így aztán most már Orbán Viktornak van ideje és energiája az egy év múlva esedékes parlamenti választásokra koncentrálni. Olyan üzenetet szeretne küldeni a választópolgároknak, mellyel egyértelművé teszi, hogy az eddigi irányvonal folytatása az ország számára létkérdés. Az elhibázott járványkezelés és a kórházakban kialakult kritikus helyzet miatt lényegében cenzúrát vezetett be a kormány az egészségügy területén, ugyanakkor hihetetlen dinamikával sulykolja a sikerpropagandát ami egy másik területre tereli a figyelmet. A hatalmas mennyiségű vakcinamegrendeléseknek köszönhetően ugyanis az oltások tekintetében az ország a világ élmezőnyébe került, így már csak az a kérdés, hogy ennek gyümölcsét mikor arathatja le a kormány.

A lakosság átoltottsága tehát a kulcsa annak, mikor esnek vissza látványosan a járványügyi adatok. Ezt nem kétli senki, hiszen lényegében a világ összes országában ezt az utat járják, ám épp ezért furcsa, hogy a kormány azzal kampányol, ami a kötelessége. A magyar kormány az úgynevezett vakcinaháború megnyerését tartja a legfontosabbnak, így tudja kampányeszközzé tenni a vírus elleni védekezést. Ennek lényege, hogy fel kell gyorsítani a szakmai engedélyeztetési eljárásokat, így lényegében a világ minden tájáról beszerezhetők lettek a különböző vakcinák, és így lépéselőnybe lehetett kerülni más országokkal szemben.

Orbán Viktor számára többek között azért volt fontos, hogy minél előbb engedélyezzék az orosz és kínai oltóanyagot Magyarországon, mert így komoly üzleti lehetőséghez juttatta keleti szövetségeseit.

Igen ám, de épp ez a rohamtempó váltott ki bizalmatlanságot sok magyar polgárból. Az Orbán-kormány ugyanis olyan nyíltan kampányolt az orosz és kínai oltóanyagok mellett, hogy az már gyanút ébresztett sokakban. Az a szemlélet, mely szerint a legfontosabb, hogy oltakozzunk, és mellékes hogy mivel tesszük ezt, minimum két kérdést vetett fel. Egyrészt, hogy mi értelme van egyáltalán az engedélyeztetési procedúrának uniós és tagállami szinten, ha úgyis a politikusok döntik el, mely vakcinákat használhatjuk? Másrészt, hogy más uniós országok miért ódzkodnak annyira az orosz és a kínai vakcináktól?

A kormány tudatosan bagatellizálja azt a tényt, hogy ha valaki elkötelezi magát egy vakcina mellett, annak a jövőre nézve is komoly következményei lehetnek. A lehetséges mellékhatások és hatásosság időtartamának tekintetében ismertek a különbségek, de azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az első oltástól kezdve „márkafüggők” leszünk, vagyis onnantól kezdve nagy valószínűséggel csak azzal az oltóanyaggal kezelhetnek bennünket, melyet először beadtak nekünk. Ezért fontos a gyártóknak, hogy betörjenek minél több piacra, hiszen az oltások sora itt nem áll meg, így ez egy hosszú távú üzlet minden cég számára. Orbán Viktor számára többek között azért volt fontos, hogy minél előbb engedélyezzék az orosz és kínai oltóanyagot Magyarországon, mert így komoly üzleti lehetőséghez juttatta keleti szövetségeseit.

A magyar társadalom többsége azonban továbbra is bizalmatlan a kínai és orosz termékekkel szemben, ugyanakkor meglepő módon az EU támogatottsága nálunk az egyik legnagyobb az unió országai közül. Fontos szempont az is, hogy a keleti vakcinákat még sok nyugati országban nem engedélyezték, ezért az orosz vagy kínai oltásról szóló igazolás birtokában kétséges, hogy átléphetjük-e a jövőben a nyugati országhatárokat. Ennek tudatában jogos a felvetés, hogy nem volt-e elhamarkodott hatalmas tételeket rendelni keletről, amikor a kormány ismerhette a magyar polgárok fenntartásait ezekkel az oltóanyagokkal szemben? Mert ahogy egy dakota közmondás tartja: „Azért mert megtetszett egy mokaszin, ne rendelj a szomszédodnak egyből hármat, mert nem biztos, hogy ugyanaz a lábméretetek.”

Szegedi Kattintós

 


 

Kommentek

h i r d e t é s