h i r d e t é s


A Várban jut pénz akadálymentesítésre, a 3-as metróról alkudoznak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Várban jut pénz akadálymentesítésre, a 3-as metróról alkudoznak

2017. december 28. - 13:59

 

Presztízsberuházás akadálymentesítésére van pénz, a főváros tömegközlekedésére egyelőre nincs - írja a Magyar Nemzet

A kép illusztráció! - Forrás: nepszava.hu

Már épül a királyi lovarda a budai Várban – az eredeti létesítmény a második világháborúban megsérült, hasonlóan a palotaőrség egykori épületéhez, amelyet majd szintén újraépítenek. Arra is jut pénz, hogy a Budavári Palota a Tabán felől megközelíthető legyen kerekesszékkel vagy babakocsival: az akadálymentesítésre, illetve a közművek kiváltására kétmilliárd forintot szán a kormány. A napokban megjelent kormányhatározat azt nem részletezi, hogy a meglévő lift mellé újabbakat építenek-e, vagy rámpát alakítanak ki. – derül ki a Hír TV műsorából.

Ezzel szemben a 3-as metró rekonstrukciója már tart, de továbbra sem tudni, hogy lesz-e teljes akadálymentesítés. Budapest vezetése szerint ugyanis az államtól kapott pénz nem elég arra, hogy minden megállóban legyen lift.

A Miniszterelnökség vezetője november elején azt mondta: az állam odaadta azt a pénzt, amit odaadhatott, és amihez hozzájárultak azok is, akik nem Budapesten élnek. „A fővárosnak van saját költségvetése, saját bevételei, semmi nem tiltja, hogy a saját pénzén megcsinálja” – jelentette ki.

A kormány 137 milliárd forintot ad uniós, illetve hazai költségvetési forrásból a 3-as metró felújítására. A teljes akadálymentesítéshez további 20 milliárd forint kellene.

„Az már a magyar állam és a főváros döntése, hogy mekkora összeggel egészíti ezt ki. Lehet hivatkozni arra, hogy az unió csak ekkora forrást ad, de ha a magyar állam és a főváros elkötelezett a saját hatályos jogszabályainak a betartása mellett, akkor a magyar költségvetésből ki lehet egészíteni. Legyünk őszinték, ez tisztán szándék kérdése” – jelentette ki Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke.

A 2-es metrót egyébként a 2000-es évek közepén újították fel, az akadálymentesítés akkor sem volt szempont – mindössze három megállóban van lift.

 

mno.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..