h i r d e t é s

A végén még a Fidesz állhat az elégedetlenség élére

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A végén még a Fidesz állhat az elégedetlenség élére

2022. július 18. - 11:40

"A jól ismert válságkormányzati narratívára építve lehet, hogy a Fidesz »átvezeti, átcsatornázza az elégedetlenséget Brüsszelre, Sorosra, a migránsokra, a baloldali ellenzékre, a háborúra, az LMBTQ-emberekre, esetleg az ufókra«" - írja Szabó Andrea szociológus.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Nem az ellenzékiek táborát fogják gyarapítani azok a Fidesz-szavazók, akik csalódtak most a kormánypártban – derült ki Szabó Andrea szociológus cikkéből, ami a Telexen jelent meg. Az elmúlt egy hétben több olyan kormányzati intézkedés is történt, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy a Fidesz-tábora csökkenhet. Ilyen volt a katásan adózók ellehetetlenítése, illetve a rezsicsökkentés átalakítása.

A jelenlegi helyzetben három párt volt, amelyik aktivitást mutatott a jelenlegi politikai helyzetben az elégedetlen, sőt talán csalódott fideszes peremszavazók számára.

  • A Momentum, akik először reagáltak és tüntetésre hívták az embereket;
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, akik az elmúlt napok megmozdulásainak az arca lett az Erzsébet híd elfoglalásával, majd a bulitüntetésekkel;
  • és a Mi Hazánk, amely augusztus 1-re hirdetett meg országos tiltakozást.

Szabó szerint a Kétfarkú hiába állt az élére a tüntetéseknek, a bulitüntetések nem tovább viszik a politikai ügyeket, azok egyfajta levezetődések, általában pacifikálódáshoz vezetnek.

Azt írta,

a kormányzati megszorító intézkedésekkel szembeni elégedetlenség becsatornázása politikai értelemben tehát továbbra is ügygazdára vár.

A Fidesz táborának a lemorzsolódását és az abból való ellenzéki profitálást nem látja a szakember. Azzal indokolja mindezt, hogy „világos ellenzéki alternatíva nem állt össze, sem tartalmilag, pláne nem szervezetileg”. A szociológus szerint a Fidesz magtáborát – ami 1,5 millió lehet – semmivel sem lehet eltántorítani a párttól. Az utóbbi két választáson a Fideszre szavazók közül – a gyűrűszavazók – és a peremszavazók (akik ingatagok, de a kampány meggyőzi őket) lehetnek azok, akik lecsatlakozhatnak a pártról, ugyanakkor a következő választásra ők visszatérhetnek.

Szabó Andrea szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy ha a peremszavazók és a gyűrűszavazók egy része csalódik is, először az ismeretlen preferenciájúak közé vándorolnak. A választói aktivitás csökkenése mellett egyfajta kiábrándult állapotban fogják várni, hogy valaki megszólítsa őket, alternatívát mutasson számukra.

A szociológus úgy véli, előfordulhat, hogy maga a Fidesz áll az elégedetlenség élére. A jól ismert válságkormányzati narratívára építve „átvezeti, átcsatornázza az elégedetlenséget Brüsszelre, Sorosra, a migránsokra, a baloldali ellenzékre, a háborúra, az LMBTQ-emberekre, esetleg az ufókra”. (hvg.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s