h i r d e t é s

A világ egyik legnagyobb szabadkereskedelmi egyezményét köthetik meg: aggódhat az USA

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A világ egyik legnagyobb szabadkereskedelmi egyezményét köthetik meg: aggódhat az USA

2020. november 15. - 09:43

 

Összesen 15 ázsiai és csendes-óceán térségbeli ország áll közel ahhoz, hogy a világtörténelem egyik legjelentősebb szabadkereskedelmi megállapodását kösse, és amely bebiztosíthatja Kína számára a globális vezető szerepet.

Forrás: Global Risk Insights

Miután aláírták, a Regionális Átfogó Gazdasági Együttműködés (RCEP) lehet a világ legnagyobb szabadkereskedelmi egyezménye, ha a szerződést kötő országok GDP-jét vesszük alapul – írja az AFP hírügynökség összefoglalója alapján a Yahoo News. Az RCEP tagjai ugyanis a globális GDP 30%-át adják összesen.

Az egyezmény tervezetét még 2012-ben terjesztették először, mint egy kínai vezetésű alternatívát az akkor még tervben lévő, de azóta kudarcba fulladó, Egyesült Államok vezetésű csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményre. A megállapodás tegyébként 10 délkelet-ázsiai országgal kötné a régió öt legnagyobb gazdasága: Kína, Japán, Dél-Korea, Új-Zéland és Ausztrália.

Az egyik szerződő fél, Malajzia kereskedelmi minisztere például úgy fogalmazott, hogy "vérrel, verejtékkel és könnyekkel tárgyaltak az elmúlt nyolc évben, de végre eljött a pillanat, hogy ki lehet mondani: vasárnap aláírják az RCEP-t". Hasonló örömmel fogadta a paktumot Vietnam miniszterelnöke is, amelyet még a héten aláírhatnak.

Úgy volt még tavaly, hogy India is társulni fog az RCEP-hez, ám Narendra Modi miniszterelnök végül úgy döntött, eláll a szerződéstől, attól a félelemtől vezérelve, hogy "olcsó kínai termékek" fogja elárasztani az ország piacait, gyengítve ezzel az indiai vállalkozók lehetőségeit. Megjegyzendő azonban, hogy fenntartották számukra a lehetőséget a későbbi csatlakozásra.

"Az RCEP egy óriási pozitív előrelépés a régió kereskedelmi és befektetési felszabadítása terén. Ha csak a GDP-t nézzük, akkor a világtörténelem egyik legnagyobb szabadkereskedelmi egyezményéről beszélünk" – idézte az AFP Rajiv Biswast, az IHS Markit gazdasági tanácsadó cég regionális gazdasági szakértőjét.

Habár többeket valóban aggodalommal tölt el, hogy így a régióban túl nagy befolyásra tehet szert Kína, az egyezményhez hozzájáruló nemzetek általánosságban véve nagy reményeket fűznek ehhez, mivel valamennyiük gazdasága megsínylette a koronavírus-járványt, és kifejezetten nehéz jutottak ennek hatására.

Kérdés, hogy az Egyesült Államok hogy fog ehhez az egyezményhez állni, mivel jól ismertük Donald Trump keményebb gazdasági fellépését a kínai sárkánnyal szemben, ám elemzők arra számítanak, hogy Joe Biden elnöksége alatt enyhülhet a gazdasági és kereskedelmi konfliktus a két fél között – ám ez nem azt jelenti, hogy jó barát lesz a két nemzetből. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s