h i r d e t é s


A világ változhat, de a keresztény értékek örökök - Becket Szent Tamásra emlékeztek Esztergomban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A világ változhat, de a keresztény értékek örökök - Becket Szent Tamásra emlékeztek Esztergomban

2017. január 06. - 10:37
0 komment

 

23. alkalommal ünnepezték meg Esztergomban Becket Szent Tamás püspök emléknapját, melynek ezúttal is a Rudnay Sándor Alapítvány volt a házigazdája. 

Az alapítvány nevében Kiss-Rigó László püspök köszöntötte a megjelenteket, illetve néhány szóval bemutatta az est előadóit: Mikola István államtitkárt, Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatót és MLSZ elnököt valamint Karol Biernacki Csongrád megyei levéltár igazgatót. A rendezvény zárszavát Esztergom nevében Romanek Etelka polgármester mondta.

A január 5-ei esztergomi ünnepségen részt vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, valamint Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Martonyi János volt külügyminiszter, a szűkebb pátriából dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, Steindl Balázs a megyei közgyűlés alelnöke illetve dr. Kancz Csaba, a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja. Az ünnepségen zsúfolásig megtelt az esztergomi vár lovagterme, ahol a városi intézmények, a városban működő társadalmi szervezetek, közösségek számos képviselője jelen volt.

A vár lovagtermében megtartott, főleg prózai eseményen két zenés produkció színesítette a programot, ifjabb Berki Béla hegedűművész és Bangó Gyula cimbalom művész kettőse egy Bob Dylan feldolgozást és Beethoven Örömódáját adták elő az előadások között.

A Becket Szent Tamás-emléknapon "Keresztény gyökerek európai identitás" témakörben hangzottak el beszédek. Elsőként Mikola István államtitkár tartott előadást. Mint többek között fogalmazott: Európa úgy keres kiutat a válságból, hogy közben nem akar tudomást venni kultúrájának keresztény alapjairól, amelyekben egész értékrendje gyökerezik, ezért Becket Tamás útmutatására ma is nagy szükség van - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára csütörtökön Esztergomban, a Becket Szent Tamás-emléknapon tartott előadásában. Mikola István úgy fogalmazott: "Becket Szent Tamás nem született szentnek, de azzá vált. Egy viharos korban a keresztény hitben, annak szilárd értékrendjében talált útmutatásra, és emellett kitartott egészen a vértanúságig." Halála után alig három évvel már szentté avatták, Esztergomban pedig Bánfi Lukács érsek a világon az elsők között épített templomot a tiszteletére - tette hozzá.
Az államtitkár azt mondta, a 20. század második felében az egyház szabadsága Magyarországon is súlyos csorbát szenvedett. Az 1970-es években Lékai László bíboros teremtett hagyományt, amikor a szent emléknapjához kapcsolódva, ereklyéje jelenlétében imádságot hirdetett a tiszteletére épült kápolnában.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a gazdaság és az erkölcs kapcsolatáról tartott előadásában arról beszélt, hogy miközben Európa a gazdasági válság után a migrációs válsággal kénytelen megküzdeni, közeleg a negyedik ipari forradalom. "E kihívások sűrűjéből csak az erkölcs, a tisztesség és a felelősség kovásza teremtheti meg a kivezető utat" - mondta.

Karol Biernacki, Lengyelország tiszteletbeli konzulja egy 1079-ben történt eseményt elevenített fel, amikor Merész Boleszláv király mise közben ölte meg Sztaniszláv krakkói püspököt, aki Becket Tamáshoz hasonlóan szembefordult a királlyal.
A rendezvény előtt, amelyet a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány szervezett, ökumenikus szertartás volt Esztergomban, a Szent Tamás-hegyi kápolnában.

Esztergom nevében Romanek Etelka polgármester többek között azzal a gondolattal köszöntötte a zárszóban a Becket Szent Tamás-emléknap résztvevőit, hogy nagy öröm látni, hogy olyan emberek találkoznak ezen az ünnepen évről-évre, akiket mindennél erősebb kötelék, a keresztény értékekben vetett töretlen, őszinte hit, illetve annak megtartása és generációról-generációra való átadása tart össze

"A magyar szellemiség felépítése, a nemzetmegmaradás súlyos, de gyönyörűséges feladata, a rend és a szakralitás helyreállítása nehéz kihívás, de nem adjuk fel, hiszen sokan vagyunk elkötelezett magyarok, erős magyar szellemiséggel felvértezve. Esztergom az a város, ahol egy fehér kis kápolnában őrzik Becket Szent Tamás emlékét, a vértanú püspökét a róla elnevezett hegy ormán ezt az üzenetet tolmácsolja: ezek azok az értékek amelyek, mint a Sínai-hegyen kőbe vésett tízparancsolat megmásíthatatlanok és örökök, történjen bármi"

– fogalmazott Romanek Etelka. (Városházi információ)h i r d e t é s

betöltés..

;