h i r d e t é s

A vizes vb cégének eltüntetése felér egy beismerő vallomással

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A vizes vb cégének eltüntetése felér egy beismerő vallomással

2020. január 21. - 13:43

 

A Magyar Liberális Párt magyarázatot követel a kormánytól arra, hogy hogyan bízhatták a 2017-es úszó-világbajnokság megszervezését egy köztörvényes bűnözőre, akit jelenleg félmilliárdos adócsalás miatt köröznek.

Illusztráció: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 A Liberálisok már többször felhívták rá a figyelmet, hogy a vizes vb-t elképesztő pénzszórás övezi. Szabadai Viktor korábban hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt feljelentést tett az ügyben, miután a BP 2017 Kft. a jogerős bírósági határozat ellenére sem volt hajlandó kiadni közérdekű adatokat. Mint később kiderült azért sem adhatta ki, mert ezek az iratok a törvényi kötelezettség ellenére nem léteztek.

 Ismert továbbá az a tény, hogy a szervezésért és lebonyolításért felelős cég működését végig korrupciós botrányok övezeték, és a világbajnokság a tervezet árhoz képest négyszeresébe került az adófizetőknek. Az úszó aréna építése is hónapról hónapra drágult, még 2019-ben is találkozhattunk újonnan felbukkant költségszámlákkal 2017-ről. Mind ezt úgy, hogy közben 2019-ben Dél-Korea fele ekkora összegből is képes volt megrendezni az úszó világbajnokságot.

 A cég pénzügyi beszámolói rendre későn, vagy egyáltalán nem készültek el, minden következmény nélkül. Látható, hogy szabálytalanságok sora csak úgy volt elkövethető, hogy a cég erős politikai támogatást élvezett. Éppen ezért, hogy a bűncselekmény sorozat felelőseit megtaláljuk, nem elégséges, hogy a szökésben lévő volt pénzügyi igazgatót bíróság elé állítsák. Legalább ilyen fontos, hogy az úszó vb szervezőbizottságának tagjai, akik a politikai döntések meghozataláért voltak felelősek is meghallgassák, elmondhassák miről volt tudomásuk és milyen utasításokat adtak.

 Javasoljuk, hogy az alábbi személyek, az-az a bizottság tagjai a nyilvánosság előtt és a nyomozóhatóság előtt is nyilatkozzanak:

  • Seszták Miklós, fejlesztési miniszter
  • Pintér Sándor, belügyminiszter
  • Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter
  • Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter
  • Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere
  • Tarlós István, Budapest főpolgármestere, az esemény Fővédnöke

Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos is.

Felér egy beismerő vallomással a kormányzat azon törekvése, hogy a BP 2017 Kft-t megpróbálja nyomok nélkül felszámolni. Látható, hogy a Fidesz a nagy világverseny megrendezését arra is használja, hogy saját hátországát korrupciós forráshoz juttassa. 2022-ben ezért is kell felszámolni a NER-t, ezért is kell megszüntetni a Fidesz mindent átszövő korrupciós hálózatát, hiszen csak így nyílik arra lehetőség, hogy végre tisztán lássunk az ehhez hasonló korrupciós ügyekben.

Szabadai Viktor a témában készült sajtótájékoztatóját itt nézheti meg:

Magyar Liberális Párt - Liberálisok


 

h i r d e t é s