h i r d e t é s

A volt DK-s áramlopási ügyét így túrbósítja a Fidesz!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A volt DK-s áramlopási ügyét így túrbósítja a Fidesz!

2020. október 22. - 08:00

 

Borka-Szász Tamást tetten érték, miközben ipari mennyiségben lopta az önkormányzat hálózatáról az áramot. 

A kép illusztráció! - Forrás: Cloud With Me

A lebukás után számtalan kérdés merült fel, az ügynek ugyanis van egy sokkal súlyosabb vetülete, ami messze túlmutat az alapbűncselekményen.

A történet nem csak arról szól, hogy Borka-Szász hosszú ideje meglopta az önkormányzatot, a lopásból származó bevételeket pedig a vagyonnyilatkozatában elfelejtette megemlíteni. Amennyiben csak erről lenne szó, akkor az ügyet le lehetne zárni azzal, hogy a politikus lemondott, a hatóság eljárást indított ellene, a pártja pedig viseli a politikai következményeket. Itt azonban sokkal többről van szó, ez az ügy nem csak Borka-Szászról szól. 

Milyen pénzből vásárolta Borka-Szász Tamás a bitcoin bányászathoz szükséges gépeket? Egy ilyen eszköz ugyanis alsó becsléssel másfél millió forintba kerül. Aki pedig előre tudja, tervezi, hogy a bányászathoz szükséges jelentős árammennyiséget ingyen fogja megszerezni, azaz ellopni, az jó eséllyel az ilyen költséges alkatrészekre sem szívesen áldozza fel a saját pénzét. Persze azonnal nyugodtabb lenne mindenki, ha Borka-Szász bemutatná a gépek megvásárlása után kapott számláit. Alapos a gyanú ugyanis, hogy a másfél millió forint körüli összeget is önkormányzati forrásokból fizette, mintha hagyományos irodai gépeket, azokhoz szükséges alkatrészeket vásárolt volna.

Az ügyet kirobbantó, fideszes Virágh Előd október 20-án a számítógép árát még 200 és 700 ezer forint közé becsülte, amely az Origo szerint inkább másfél millió forintba kerülhetett.Bitcoin-gép Borka-Szász Tamás, volt DK-s politikus hivatali irodájában. Niedermüller Péter polgármester azt állítja, nem tudott párttársa virtuális bányászkodásáról. - Forrás: Origo.hu

A képek alapján kalkulálva végeztünk egy rövid számítást. Egy bitcoin bányászatra alkalmas grafikus kártya ára nagyon változó lehet, a felhasználó pénztárcáján múlik, hogy mennyit költ az eszközre. Van olyan kártya, amelyik önmagában 450 ezer forint, illetve van olyan gép, amibe 19 kártyát is bele lehet tenni. A képek alapján Borka-Szász esetében egy 6-7 kártyás eszközről volt szó, amit darabonként 100-150 ezer forintos áron lehet megvásárolni. Így a grafikus rész megközelítőleg 1 millió forintba kerülhetett. Ehhez még kell vásárolni egy nagy teljesítményű tápegységet, ami szintén egy jelentős tétel, illetve szükséges egy speciális alaplap, ami tudja kezelni a megfelelő mennyiségű grafikus kártyát. Az eszközök nettó áráról beszélünk, ami azt jelenti, hogy az áfa megfizetése mellett ezek a darabok többe kerülnek. Ezeket a holmikat feltűnés nélkül meg lehet vásárolni az önkormányzat eszközbeszerzésének keretén belül is, mivel ezeket elvileg más feladatra is lehet használni.

Az sem kizárható, hogy egy baráti cégtől vették a gépet, és a másfél milliós számlán valami teljesen más szerepel. Például néhány monitor, számítógépek és egy tucat jópofa ceruzatartó. Szakértő legyen a talpán, aki megtalálja, hogy az önkormányzat, vagy a vagyonkezelő cége melyik beszerzés mögé rejtette a Borkának szánt számítógépes eszközöket.

A számla léte azért kérdés, mert felmerült a gyanúja, hogy a bányászatot és a lopást egyaránt a pártja megbízásából végezte Borka-Szász (a gyanú szót itt most köznyelvi és nem büntetőjogi értelemben használjuk, a rendőrségi nyomozás még tart - a szerk.). Az erre vonatkozó folyosói pletykákat erősíti az is, hogy a Gyurcsány-párt kerületi frakciójának irodájában már régóta feltűnően magas volt az áramfogyasztás, a bitcoin bányászat pedig köztudottan rendkívül magas energiafogyasztást igényel. Hétköznapian fogalmazva, egy ilyen nagyteljesítményű gép "zabálja" az áramot. Továbbá érdekes adalék, hogy a DK Teréz körúti irodája az elektromos hálózat túlterhelése miatt égett le két évvel ezelőtt. Ennek a sajnálatos tragédiának annak fényében lesz jelentősége, ha tudjuk, hogy az önkormányzat épületében nemrég szintén tűz ütött ki. Egy elektromos elosztó lobbant lángra, a vizsgálat itt is a hálózat túlterhelődését jelölte meg a tűz okaként. 

Két túlterheléses tűzeset, mindkettőnek a DK irodáihoz volt köze. 

Az önkormányzat épületében keletkezett tűz ugyanis a Borka-Szász irodája felett levő szobában történt.

Azonban nem csak a két gyanús tűzeset miatt lehet arra következtetni, hogy a DK magasabb köreiben is tudtak a lopásról. Egyszerűen nem életszerű, hogy a lopást el tudta titkolni Borka-Szász a munkatársai elől.

Az Origo még tovább csavarja a bitcoin bányászatot >>


 

Kommentek

h i r d e t é s