h i r d e t é s

Agydaganattal végző oltás jöhet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Agydaganattal végző oltás jöhet

2023. január 23. - 06:51

A tumorsejteket programozzák át arra, hogy maguk végezzenek az agydaganatot alkotó testvéreikkel.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Nemcsak a Pfizer vagy a Moderna szakemberei dolgoznak olyan oltáson, amellyel a rákkal vehetjük fel a harcot: a Harvard kutatói is nekiláttak egy rák ellen hatékony oltás fejlesztésének.

A Pfizer ígérete szerint egy évtizeden belül készen állhatnak a rák elleni oltások, a Moderna is az mRNS-technológiát veti be, az AstraZeneca pedig személyre szabott oltásokkal produkál ígéretes eredményeket. A Harvard kutatóinak útja más: a tumorsejtekkel támadtatják meg a daganatot – írja a Sky News.

"A rákos sejtekből rákölő sejteket hozunk létre és vakcinává alakítjuk őket. Az átdolgozott rákos sejtekből olyan terápiás készítményt fejlesztünk ki, amely

elpusztítja a tumorsejteket és serkenti az immunrendszert, hogy egyszerre pusztítsa el az elsődleges daganatokat és előzze meg a rákot

– magyarázta a tanulmány szerzője, Khalid Shah.

Az átalakított sejtek az elképzelés szerint visszautaznak az agyig, ahol a beléjük táplált program szerint ráksejteket elpusztító munkájukat kezdhetik meg. A kutatók ráadásul úgy módosítják őket, hogy az immunrendszer számára könnyebben felismerhetőkké váljanak, így egy esetleges következő alkalommal hamarabb támadásba tud lendülni a szervezet.

A módosított sejteket a CRISPR-Cas9 nevű génszerkesztő eszközzel állították elő, amelyet már korábban is használtak emberi embriókban a hibás DNS-darabok sikeres módosítására, hogy megelőzzék az örökletes betegségeket.

A szerkesztett tumorsejteket a halálos agydaganat, a glioblasztóma fejlett egérmodelljében tesztelték, az eddigi kutatási eredmények pedig ígéretesek. (Infostart)