h i r d e t é s

Ahogy a Fidelitas úgy a Haladó Esztergomért Egyesület is ötöl Esztergomon

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ahogy a Fidelitas úgy a Haladó Esztergomért Egyesület is ötöl Esztergomon

2014. május 07. - 15:59
0 komment

 

Az országgyűlési választás után egyre inkább a helyhatósági választások kerülnek fókuszba.

Ebből a szempontból Esztergom sem kivétel. Ebben az időszakban felerősödnek azok a csoportok, akik tenni szeretnének a városért. Ez még nem kampányolás, inkább csak hangos gondolkozás a témában. Programalapú gondolkozásnak semmi esetre sem nevezném ezeket a kezdeményezéseket.

Három szervezet szólalt meg ezidáig Esztergom jövöjével kapcsolatban. Cikksorozatunkban az elképzeléseikkel fogunk foglalkozni.

Érdeklődve olvastam a Haladó Esztergom Egyesület elnökének Hídlapban megjelent interjúját a minap, hogy mit is gondolnak Esztergomról, miben is látják a hibákat, hogyan képzelik az önkormányzati választásokat.

Az egykor baloldal mellől indult egyesületet, erős civil személyekkel és szakmai felkészültséggel a városi közvélemény ma már inkább a mostani polgármester és a Demokratikus Koalíció hálójába került szervezetnek látja. Számtalan rendezvényen vállaltak közösen szerepet az elmúlt években, de nincs is ezzel gond, mindenkinek van egyfajta értékrendje.

Sajnálkozva olvasom, hogy a jövőkép itt is hasonló módon sekélyes mint a Fidelitasz estében. Kb. kapcsoljuk fel a villanyt és minden dolog meg lesz oldva. Írják, hogy a polgármester asszony megakadályozta a közpénzek elherdálását. Ez igaz, bár olyan módon történt mintha otthon a feleség azzal a felkiáltással, hogy spórolunk megvonná a családtól a reggelit az ebédet és a vacsorát. Így valóban lehet spórolni, meg éhen halni.

Az egyesület létrehozott egy Parkolási munkacsoportot, nyilván a parkolási rendszer és a városhoz el nem jutó parkolási pénzek okán. Ezzel egyet lehet érteni, hasonlón ötöl a helyi Fidelitas is. Úgy is fogalmaznék, Tétényi Éva "überalles" mellett a legfontosabb feladatuk jelenleg a parkolás.

A város területén a fizető helyeken fél órára 30 Ft kedvezményes tarifával lehet majd parkolni. Nagyon szép gondolat, csak sántít. Ugyan, hogy lehet azt egy eleve díjfizetésre tervezett parkolóórának megmondani, hogy csak az első fél óra 30 forint. Honnan fogja tudni a gép a következő fél óránál, hogy én már voltam, tehát nekem már nem jár az újbóli "első fél óra 30 forintért"? Végeztek valamiféle gazdasági számításokat azzal kapcsolatban, hogy a kedvezényes díjazás fedezné-e az órarendszer fenntartási és üzemeltetési költségeit?

a Primás szigeten mindenhol ingyenes lesz a parkolás, Ennek műszaki és forgalomtechnikai feltételeit ki kell alakitani (kresz táblák, egyik irányban megállás tilos táblák stb,), Ha jól értelmezem, ez a pont is az ötölés fázisában van még, mert a "stb" kifejezés nem konkrétum, csak idealista felsorolás.

A Bástya parkolóban kedvezményes dijszabás várható. Meg a nyár közeledtével meleg idő is várható. Aszfaltozás nem várható? A kedvezményes díjszabást másképp kell elképzelni, mint a a város fizetős parkolási helyein a 30 forint/félórás díjat vagy sem?

A Petőfi utcában a temetőnél legyen ingyenes a parkolás, Akkor ezzek szerint onnan elbontásra kerülnének az órák?

Rokon-látogatói parkoló kártya bevezetése, A polgármester asszony évek óta hangsúlyozza, hogy "Magyarországon mindenki esztergomi". Ha valami csoda folytán bevezetésre kerülne a "Rokon-látogatói kártya" akkor egészen biztos vagyok benne, hogy nem csak Magarország, hanem az egész világ esztergomi lenne.

A mélygarázs parkolóház újra üzembe állitása rengeteg pénzbe kerülne, kérdéses megéri-e? Ez egészen biztosan nem ennyire egyszerű kérdés.De talán beszéljenek a Fidelitas elnökével, alelnökeivel, hátha van valami nyíltan kifejezhető elképzelésük ebben a kérdésben.

Hogy majd a civilek átlátható önkormányzati működést teremtenek, ez elképzelésnek nagyon jó és rá is fér a városra. Valóban ez egy régóta húzódó probléma, amiben a mostani polgármester sem tett nagyon semmit. Pedig igazán nem kerülne pénzbe bizonyos adatok városi honlapra való felrakása.
Szóval jó dolog a közélet tisztasága, ez egy pontnak jó is lehet. És a többi? Oktatás, turizmus, stb? Már persze a szokott lózungokon túl, amit szép számmal hallhat az ember minden honnan. Szóval?

{flike}

{jcomments on}


 

h i r d e t é s