h i r d e t é s

Akár 500 forint is is lehet egy liter üzemanyag az év végére

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Akár 500 forint is is lehet egy liter üzemanyag az év végére

2019. május 21. - 10:16

 

Újra drágul a benzin és a gázolaj szerdától 5-5 forinttal, az elmúlt pár hónapban az üzemanyagok ára 70-80 forintot emelkedett, megkérdeztet szakértőnk szerint az év végéig akár az 500 forintot is megközelítheti az üzemanyag ára.

408 forint lesz a benzin és 416 a gázolaj ára szerdától, tehát újból drágul Magyarországon az üzemanyagok ára, az elmúlt hónapokban már alállomástól függően 70-80 forinttal emelkedhetett az áruk.

A Matolcsy György vezette Nemzeti Bank 2019-es előrejelzésem sem kecsegtet semmi jóval az autósok számára: tartósan maradni fog 400 forint felett az benzin ára. A prognózis arra is rámutat, hogy 2019-ben sem csökken, hanem inkább tovább nő az üzemanyagok itthoni ára.

A Bank az előrejelzésében tovább drágulással számol 2019-ben becsléseik szerint, biztos, hogy 5,9 százalékos áremelkedés lesz legalább, ez 414 forintos átlagos  benzin árat jelent 2019-ben.

Szakértőnk szerint ha ilyen mértékben fognak tovább drágulni az üzemanyag árak az év végére akár az 500 forintot is megközelíthetik, ha az év első hónapjaiban 345-360 forint volt az áruk, csak úgy jöhet ki a jegybank kalkulált ára,  ha az év végéig 470-490 környékére kúszik fel a benzin költsége.

Bár első olvasatra hülyeségnek tűnhet MNB azon mondata, hogy a világpiacon csökkenhet az olaj ára, ez pedig azt hozhatja magával, hogy nem fog óriási ütemben drágulni a benzin Magyarországon.

Jogos rögtön a kérdés, hogy ha csökken a világpiaci ár, akkor Magyarországon miért drágul a benzin és miért nem csökken az?

A válasz pedig erre egyszerű, az Orbán-kormány olyan adót alkalmaz a benzinre, hogyha annak csökken a világpiaci ára, akkor Magyarországon növekszik az adóteher az üzemanyagokon.

Az MSZP már több ízben követelte ezt az adóztatás eltörlését, mert így az autósok folyamatosan rosszul járnak, a kormány a 400 forintos benzin árnál is kitart az adópolitikája mellett. A Fidesz amikor ellenzékben volt egyértelműen úgy vélekedett, hogy a kormány tehet arról, ha magasak a benzinárak. (MTI) / hirhugo.hu


 

h i r d e t é s