fbpx Akár New York-ig és Bangkokig is elrepülhetnek a Wizz frissen rendelt gépei | CIVILHETES

h i r d e t é s

Akár New York-ig és Bangkokig is elrepülhetnek a Wizz frissen rendelt gépei

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Akár New York-ig és Bangkokig is elrepülhetnek a Wizz frissen rendelt gépei

2019. június 21. - 07:54

 

Egyértelműen a Wizz Air fő tulajdonosa dobta a legnagyobbat ma a Paris Air Show-n, az Indigo Partners azt jelentette be, hogy négy légitársasága összesen 50 darabot rendel az Airbus 320-as család új, nagy hatótávolságú modelljéből. - írja a fapadosinfo.blog.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Ebből 20 jön a Wizzhez, amivel 7-8 órás útvonalakat is repülhet majd - ebbe Amerika és Délkelet-Ázsia is belefér.

Az Indigo-górék mellett mind a négy érintett légitársaság vezetője ott volt a bejelentésnél, így Váradi József is. A szakma egyből azt latolgatja, hogy milyen útvonalakra állítják be a 2023-ban érkező új gépeket.

Az Airbus 321XLR mindenképp rekorder, keskeny törzsű géppel soha nem lehetett még ilyen hosszút, akár 8700 kilométert elrepülni, persze nagyon kedvező a fogyasztása is. Rá is cuppantak a légitársaságok, sorra jelentik be a megrendeléseiket. 

Az Indigo fapados cégein belül az allokáció úgy néz ki, hogy az amerikai Frontier kap 18-at, a chilei JetSmart 12-t, a mexikói Volaris nullát, a Wizz pedig a legtöbbet, 20-at. A várható útvonalakról csak tippverseny van, kézenfekvő, hogy a JetSmart mélyebben tud repülni Dél-Amerikában, a Frontier pedig a keleti partról is kiszolgálhatja például Hawaiit, elég ránézni a potenciális útvonalakat mutató Airbus-grafikára.

Persze átrepülhetnek Európába is, mint ahogy a Wizznél is felmerül a lehetőség, hogy akár Közép-Európából is célba vegye egyenesen a keleti partot. Minden ezzel kapcsolatos spekulációt megelőzendő a Wizz közleményében Váradi vezérigazgató azt kommunikálja, hogy

nagyobb hatótávolságának köszönhetően megnyitja a lehetőséget a Wizz Air számára, hogy összekösse a Wizz térképének egymástól eddig elérhetetlen távolságra lévő úti céljait, és ezzel még tovább bővítse hálózatát.

Forrás: privatbankar.hu

Ez alapján persze lehet Dubaj-Reykjavikra gondolni először, de valószínűbb, hogy ennél komolyabb tervek is vannak a Wizznél. Nem csak a transzatlanti repülés merül így fel, de keletre is simán elérhetővé válik például India, de a modell hatótávolsága Budapestről még Bangkokra is pont elég.

Persze felesleges is most tippelgetni, elég tudni, hogy mire van elméleti lehetőség a 321XLR-ekkel. Mire ezek gépek megérkeznek, senki se tudja, milyen lesz a gazdasági környezet, márpedig ez, legfőképp az akkori üzemanyagár-környezet dönt majd arról, hogy mire érdemes majd használni őket. Simán lehet, hogy úgy látják, megéri majd bevállalni a leghosszabbakat, de lehet, hogy csak a meglevők jobb összekötésére jön ki a matek. 

Mindenesetre rendkívül fontos bejelentés a mai a Wizztől is, mert a hosszú távú fapados dologba eddig lényegében belebukott mindenki. Volt néhány csőd is, a meglevő májerek közül a Ryanair sokáig arcoskodott, hogy indul hamarosan Amerikába, aztán csendben kifarolt belőle, a Norwegian eredményességét is tönkrevágta a transzatlanti fordulat - de ugyebár ők Boeinget használnak. Az Air Asia X is elmenekült korábban Európából, de nem véletlen, hogy Párizsban ők is a lehetséges visszatérésről beszéltek - mondván, most már lesz megfelelő költséggel üzemeltethető Airbus.

Az Indigo-deal keretében mindenesetre minden korábbinál sokkal olcsóbban fog tudni a Wizz előállítani székeket 7-8 ezer kilométeres utakra is. Nagy kérdés, hogyan székezik majd a gépeket, mennyi extra szolgáltatást kínálnak. Kíváncsian várjuk majd a következő években a fejleményeket. 

fapadosinfo.blog.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s