h i r d e t é s

Akkorát nyitottunk délre és keletre, hogy 46 országban csökkent a magyar export szintje

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Akkorát nyitottunk délre és keletre, hogy 46 országban csökkent a magyar export szintje

2019. április 26. - 12:53

 

A dübörgő propaganda ellenére volt, ahol 89 százalékkal esett vissza tavaly a hazai export. - írja a nepszava.hu.

Orbán Viktor a kazah miniszterelnökkel, Karim Makszimovval Fotó: Facebook/Orbán Viktor Forrás: nepszava.hu

Miközben javában zajlik a hangzatos keleti és déli nyitás, a miniszterelnök és csapata pedig olyan virágzó keleti diktatúrákba látogat el gazdaságpolitikai találkozókra, mint Kazahsztán vagy Kína, érdemes megnéznünk, milyen eredményei vannak a nyitásnak a valóságban.

Mesterházy Attila szocialista politikus vette a fáradságot, és megnézte, az eredmények pedig megdöbbentőek voltak. Mint írja, az Eurostat 2018-as adatai szerint a teljes magyar export mindössze 18,2 százaléka ment unión kívüli országokba, Ázsiába pedig az exportérték mindössze 5,09 százaléka került, ami – Mesterházy megjegyzése szerint – a legalacsonyabb arány a 2010-es kormányváltás óra, és euróértéken mérve is csökkenés 2017-hez képest.

A külügyminisztériumhoz címzett leveleiben a politikus 46 országot sorol fel, ahol 2017-hez viszonyítva kisebb-nagyobb értékben, de esett a magyar export szintje.

A nagy, erős barátok sem kérnek a magyar áruból

A legdurvább értéket Jemennél találta, ahol 89 százalékos volt a visszaesés, de Angolánál is 87 százalékos csökkenést vett észre. Pakisztán esetében 43 százalékkal esett az export, de Ghána (-34 százalék) és Tadzsikisztán (-32 százalék) is mérsékelten vásárolt magyar terméket. Ennél fájóbb lehet, hogy hiába az új szerelem, Kínában tavaly 14 százalékkal csökkent a magyar export szintje, Oroszországnál pedig 7 százalékos visszaesés jelentkezett. Pedig Orbán Viktor 2012-ben még célul tűzte ki, hogy a hazai export harmada keletre menjen - idézte fel Mesterházy Attila. 

Ezen az Infogram-oldalon megtekinthető a KSH adatai alapján készített teljes, 2017-es és 2018-as exportlista, ami természetesen helyenként javuló eredményeket is tartalmaz. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Mesterházy által felsorolt 46-on kívül még öt országban esett a magyar export, ezeknél viszont már 2017-ben is alig érte el a pár millió forintos értéket. 
Évről évre rekordot döntünk

A kisregényt terjedelmét elérő (a parlament oldalán a 184-235 közötti számokon elérhető) levélfüzérre lényegében egy oldalban válaszolt Magyar Levente a külügyi tárca államtitkára. Magyar csak a szépre akart emlékezni a tavalyi év kapcsán:

A magyar export évről évre rekordokat dönt, így volt ez 2018-ban is, amikor exportunk meghaladta a 105 milliárd eurót. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján forintban számítva mind az Európai Unió tagállamaiba, mind az unión kívüli piacok irányába növelni tudtuk kivitelünket

 - írta az államtitkár, aki szerint a visszaeséseket olyan jelenségek okozhatták, mint az Oroszország esetében elrendelt sertésembergó, vagy az itthon felbukkanó állatbetegségek miatt elrendelt húsexport-tilalom. 

Magyar aztán belekapaszkodott az egyetlen, Mesterházy által is említett pozitívumba, hogy nőtt az Ázsiából származó import szintje - és hangsúlyozta, hogy mennyi új beruházás érkezik Magyarországra. Kitért arra is, hogy a keleti relációkból érkező import 93 százaléklát Kína, Dél-Korea, Japán, de legfőképpen Oroszország adja, utóbbi főleg energiahordozók (földgáz) formájában.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s