h i r d e t é s

Alapítványon keresztül számolná fel az MTA köz-jellegét a Fidesz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Alapítványon keresztül számolná fel az MTA köz-jellegét a Fidesz

2019. február 19. - 08:30

 

A régi jó módszerhez nyúl a kormány a Magyar Tudományos Akadémia kivéreztetése érdekében. Politikai értelemben ilyen, amikor leszívják benzint. Ahogy Matolcsy György alapítványai nyeltek és vélhetően nyelnek el máig is, úgy igyekeznek rátenni kezüket az MTA készleteire.

Palkovics László - Forrás: alfahir.hu

Aki eddig csak arra gyanakodott, hogy a magyar tudományos élet eddig sem feltétlen függetlenségét igyekszik Palkovics László felszámolni, most kénytelen szembenézni azzal a ténnyel, hogy egy ekkora intézmény akkor képes működni, ha költségvetését fedezni tudja. És bár év eleje óta az állam lényegében elzárta a pénzcsapot, a puszta működéshez szükséges pénz, mintegy 500 milliárd forintos vagyont tudhat magáénak az intézmény.

Mindezt természetesen átlátható tervek bemutatása nélkül igyekszik elérni az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül a kormány.

Az, hogy pontosan mi a kormány célja a Magyar Tudományos Akadémiával, illetve annak nagy értékű kutatóhálózatával, továbbra sem tiszta: a feladattal megbízott miniszter, Palkovics László nyár óta dolgozik a terveken, de pontosan nem derült ki - nemhogy a nyilvánosság, de sokáig az MTA elnöksége számára sem -, hogy mik azok pontosan.

Amit eddig ismertettek belőle, azt nem támogatta sem az MTA közgyűlése decemberben, sem az elnökség február 12-én. Múlt héten az MTA vezetése bejelentette, addig nem működik együtt, amíg a kormány átlátható, követhető módon nem folytatja az egyeztetéseket. /444/

Lényegében az Akadémia csupán annyit tehet, hogy tiltakozik, hiszen semmilyen biztosítéka nincsen arra, hogy megvédje autonómiáját. Egyébként sokat elárul a tudományos életről az is, hogy akkor, amikor még lehetett volna, nem jutott eszükbe biztosítékokat kikényszeríteni a Fidesztől.

Egy nyilvánosságra került telefonbeszélgetést is idéz a 444.

„A Kormány és az MTA egyaránt adja át az alapítói jogaikat ennek a kuratóriumnak, amely ezután teljes felelősséggel gyakorol minden jogot a rendszerben. Így válik teljesen függetlenné a két alapítótól az intézethálózat, ahogy ez a német példákban is van.”

Szép is lenne a függetlenség, ha nem lennénk szinte teljesen biztosak benne, hogy a kuratórium tagjait részben, vagy teljes egészében a kormány engedelmes talpnyalói közül delegálják.

Címkék: 

 

h i r d e t é s