fbpx Állami iskolákra vetett szemet egy ismeretlen miniegyház | CIVILHETES

h i r d e t é s

Állami iskolákra vetett szemet egy ismeretlen miniegyház

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Állami iskolákra vetett szemet egy ismeretlen miniegyház

2017. április 07. - 14:36

 

1700 hívük van, de most egy állami egyezség értelmében 5-10 iskolából álló hálózatot építenének, "európai szellemű képzéssel". Csak a szülőket kellene meggyőzniük - írja az Index.

Semjén Zsolt, Arszeniosz Kardamakisz és Balog Zoltán - Fotó: Emmi / Bartos Gyula

A görög ortodox egyház öt-tíz magyarországi iskolának szeretne a fenntartója lenni, mégpedig azért, mert egyezséget kötöttek a magyar állammal, hogy a korábbinál több közfeladatot látnak majd el Magyarországon. Ők pedig a közoktatásban szeretnének ennek a vállalásnak eleget tenni, első körben fővárosi általános iskolákra vetettek szemet, ahol úgy tűnik, nem szívesen fogadják őket.

Az egyháznak (a hosszú nevű Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátusnak) Magyarországon meglehetősen kis apparátusa van, mindössze nyolc pappal. A hazai közösségük sem nagy létszámú: a legutóbbi népszámlálás adatai szerint mindössze 1701 fő vallotta ehhez az 1995-ben létrejött, a moszkvai fennhatóságú ortodoxiával szembenálló egyházhoz tartozónak magát.

Nem örülnek a szülők

Eddig két fővárosi, állami fenntartású intézménynél jelentkezett be az ortodox egyház, a nyolcadik kerületi Vajda Péter Általános Iskolánál, illetve a zuglói Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál. A Vajda Péter sportiskolában március 27-én tartottak feszült hangulatú tájékoztatót a szülőknek, a zuglói intézményben pedig kedd délután.

De miért kapna a kis egyház ilyen sok iskolát?

Azt egyelőre nem lehet tudni. A Bécsben található Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus vezetője, Arszeniosz Kardamakisz az Indexnek azt mondta, hogy először 2014-ben, majd 2016-ban kétoldalú szerződést kötöttek a magyar állammal a magyarországi közfeladatok ellátására vonatkozóan. Az együttműködés lényege az ortodox püspök szerint az, hogy egyháza segít a magyarokon.

Nem készítették elő

Az egyház azokkal az önkormányzatokkal sem egyeztetett előzetesen, ahol az iskolák találhatóak, és a polgármesterek sincsenek oda a fenntartóváltás ötletéért. "A jogszabályban megadott határidőben és formátumban kezdtük meg a jelenlegi fenntartóval, a tantestülettel, valamint a szülőkkel az egyeztetési folyamatot. Álláspontunk szerint elsődlegesen a tantestület tagjainak, valamint a szülőknek kell döntetniük arról, hogy az általunk kínált utat választják-e, vagy maradnak a megszokott állami fenntartásban. Csak ennek ismeretében van értelme további egyeztetéseket folytatni mind a fenntartó állammal, mind az épületet biztosító önkormányzattal. Ez az oka annak, hogy az érintett önkormányzatokkal eddig nem egyeztettünk, de a legfontosabb döntések birtokában készen állunk nyitottan, érdekegyezőséggel tárgyalni" - írja a püspök. 

A megállapodás részleteiről megkérdezték az EMMI-t, mert az Index információi szerint a megállapodást Balog Zoltán miniszterrel kötötte a püspök, ám a minisztérium egyelőre nem reagált a megkeresésükre, ahogy az iskolákat jelenleg fenntartó KLIK sem. A megállapodás részleteiről kérdezték az egyház budapesti papját is, ám Nacsinák Gergely parókus azt mondta, az iskolai ügyekben az egyház bécsi központja illetékes, ő csak a sajtóból értesült arról, hogy az egyháza megállapodást kötött a magyar állammal, és arról is, hogy több fővárosi iskolának szeretnének fenntartói lenni.

Márciusban egy másik egyház, a görög katolikusok is bejelentkeztek két budapesti iskolához, hogy ők lehessenek a fenntartók, de a szülői ellenkezés miatt végül a Deák Diák Általános Iskola és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolát és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény átvételétől is visszaléptek, még a szülői szavazás előtt.

 

index.hu


 

h i r d e t é s