h i r d e t é s

Allergiaszezon a küszöbön: hogyan takarítsunk otthon?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Allergiaszezon a küszöbön: hogyan takarítsunk otthon?

2017. június 06. - 07:05

Míg az emberek nagy többsége alig várja a jó időt, sajnos sokan megszenvedik a tavaszt és a nyarat is: ilyenkor ugyanis számos olyan anyag kerül a levegőbe a növények által, melyre sokak szervezete allergiás reakcióval válaszol. Számukra bizony ez nem csak a strandidő kezdete, hanem egy évről évre visszatérő igen kellemetlen időszak is.

A kép illusztráció!

Ha úgy gondolod, érintett vagy, nagyon fontos, hogy megfelelően járj el ebben az időszakban: mindenekelőtt látogass el a háziorvosodhoz, hogy elvégezhesse rajtad a vizsgálatokat, majd kiírja a számodra ideális allergiagyógyszert.

Azonban ez még nem feltétlenül elég: a pollenek, gombaspórák, és egyéb ’szöszök’ így is bejutnak otthonodba, ha szellőztetsz, így már nem elég, ha a négy fal közé zárkózol, amíg vége az allergiaszezonnak! Lássuk, hogyan teheted a lehető legelviselhetőbbé az évnek ezt a roppant kellemetlen időszakát!

  1. Szellőztetés: ügyelj arra, hogy csak akkor szellőztess, amikor a lehető legkisebb a pollenkoncentráció a szabadban. Többnyire éjjel és hajnalban jársz a legjobban, de érdemes figyelni az erre szakosodott portálokat vagy az időjárás-jelentést, ahonnan rendszeresen megtudhatod, mikor jársz a legjobban. Igyekezz minél rendszeresebben szellőztetni, és nem feledkezz meg ilyenkor a pincéről sem!
  2. Légkondicionáló: igaz, hogy a nyári tikkasztó hőségben áldás, azonban az allergiásoknak egy nem (vagy nem szakszerűen) kitakarított légkondi egyenlő az szenvedéssel!Gondoskodj róla, hogy évente legalább két alkalommal tisztítsa ki egy szakember a gépet, hiszen enélkül többet árt, mint használ.
  3. „Szőrös tárgyak” a lakásban: az allergiaszezonban az a legjobb, ha a szőnyegeket, a plüssöket, a függönyöket, és egyéb használati tárgyakat ideiglenesen száműzöl otthonodból, azonban ha mégsem tudsz lemondani ezekről, a szőnyegnél, bútoraidnál és egyéb textilből készült holmiknál használj gyakrabban kárpittisztítót és porszívót, a plüssöket pedig gyakran – akár hetente, kéthetente – mosd ki a mosógépben!
  4. Portalanítás: egyes kutatások azt mutatták, hogy jó ötlet lehet egy-két porcicát megtartani: olyan anyagokat tartalmaznak, melyek taszítják az atkákat. Persze azért ne vidd túlzásba! A helyes portalanításról több infót találhatsz itt.

+1. Ügyelj arra, hogy amikor a leginkább tombolnak a pollenek a szabad levegőn, igyekezz minél előbb letusolni, amint hazaérsz! Azt gondolhatod, hogy tiszta a lakás, azonban számos olyan anyagot vihetsz be a bőrödön és a ruhádon a házba, ami bizony sutba vághatja az össze többi óvintézkedést.

És végül: kitartást az allergiaszezonhoz!