h i r d e t é s

Álomjárók

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Álomjárók

2022. június 14. - 16:30

Orbán Viktor nagyokat mer, a liberálisok nagyokat képesek álmodni!

A kép illusztráció! - Forrás: WallpaperAccess

Az előbbinek (egy ország romlása fejében) eddig bejött!
A liberálisok csak magukat szédítik az álmaikkal.
És meg vannak lepve, ha a valóság egészen más!

Bernard Guetta EP-képviselő ezúttal egy Kijev melletti szimpátia-kiállásként, Párizsban, a Bastille téren, négyszáz ember előtt (!) tartott nagygyűlésen álmodozott.

(A beszédét ismét a Narancs hozta le, mely lapnak e szerző kétségtelenül a kedvence.)

"Az orosz birodalom szétesése a kommunizmus eredményeként történt meg, nem Oroszország meggyengítésére irányuló külső terv volt az oka."

"A franciák és a britek is elvesztették a gyarmatbirodalmukat, de nem akarják visszaszerezni!

"Három hónapja gyakran látom álmomban, amint a moszkvai Puskin téren szónokolok a járókelőknek, amint a disszidensek és ellenzékiek tették a nyolcvanas években!"

"Az orosz néphez szólok! Önökön múlik, hogy kimennek-e- a Puskin térre, nem a valódira, azt most nem lehet, hanem a virtuálisra, hogy elmondják a polgártársaiknak, hogy a mai Oroszország sorsa…! A többit nem mondom el, Önök is tudják!"

"Tudniuk kell, hogy Oroszországban is eljön a szabadság ideje, mert az abszolutizmus, a kommunizmus és a putyinizmus után az oroszok erre törekszenek, és a történelem most már tartozik nekik ezzel"!

Hát, kérem!

Ne menjünk most bele abba, hogy a hasonlat sántít:
1./ a brit és francia birodalom egész más volt
2./ azért a volt gyarmattartók gondoskodtak arról, hogy gazdaságilag továbbra is uralják, kiaknázzák a volt gyarmataik nagy részét!
Nem beszélve arról, hogy kizsákmányolóként melléjük/a helyükbe lépett a világ új ura, az Egyesült Államok!

Ne menjünk most abba se bele, hogy "az orosz birodalom szétesése" hányféle belső és külső ok egyidejű fellépésének következménye.

Reagan valószínűleg duzzogna egy sort, ha Guetta szavait hallaná!

Kétségtelen, hogy a rendszer gazdaságilag üzemképtelenné vált.

Mint ahogy az is, hogy a szakadatlan fegyverkezési-, közte újdonságként az űrfegyverkezési verseny roppantotta meg végül az amúgy is rogyadozó szovjet gazdaságot, mellesleg egy elhúzódó világgazdasági recesszió idején.

De főként Gorbacsov kellett hozzá, aki meghúzta a lépést!
Mert azért össze nem omlott volna a Szovjetunió még egy jó darabig!
A saját önsúlya vitte volna tovább (ahogy Orbán rendszerét is viszi, mely a gazdasági összeomlás határára érkezett).

Ezzel együtt kétségtelen, hogy a rendszer maga ásta meg a sírját!
Viszont messze nem az orosz nép elszántsága, akár elégedetlensége!
(Hitlert se a németek buktatták meg!)

Nem tudom, hányan merészkedtek a nyolcvanas években a Puskin térre, ahol az előadó szerint ellenzékiek szónokoltak!
Most, a Bastille téren, Franciaországban, négyszázan voltak. Ami elég kevés! (Mintha Tamás Gáspár Miklóst látnám beszélni, vagy ötven ember előtt!)

A baj az, hogy ez az ember, mármint Guetta, el is hiszi, hogy az orosz muzsik fogja leváltani Putyint, és megteremteni magának a demokráciát!

Guettának és más nyugati elvbarátainak régebben azt ajánlottam (volna): jöjjenek ide, ne pár hétre, itteni meghívóik vendégeként, nem valamely külföldi világlap akkreditált tudósítójaként akár hosszabb időre is, hanem helyi alattvalóként, vagy öt évre, az útlevelük védelme nélkül.

Éljenek Borsodban, a Nyírségben vagy Slisszelburgban, tök mindegy!
Mint helyi polgárok!

Menjenek velük dolgozni a gyárakba, más munkahelyekre, járjanak velük a kocsmába, adjanak be lakásigénylést, egyszóval legyenek magyar, orosz átlagpolgárok!

Akkor majd leesik a húsz fillér!
Hogy halvány fogalmuk nincs arról, mi folyik itt, mi van az emberek fejében! Hogy mi a helyzet a népfelség elvével, a dolgos/művelt nép okos/bölcs gyülekezetével és más (sajnos) orbitális baromságokkal, melyek hirdetésére az életüket (a munkásságukat) tették föl.

Mostanában már nem ajánlanám!
Minek? Ide született, itt élő elvtársaik se látnak világosabban, reálisabban, amint ezt az elmúlt harminc év egyértelművé tette (ha a megelőző száz, vagy ezer évből amúgy nem következett volna)!

Viszont olvasni lehet! (Szüntelen fejtörés és írás közben is!)

Oroszország-ház ügyben például az egykori diplomata, a cári időkben volt szentpétervári francia nagykövet, Maurice Paléologue könyvét (A cárok országa).

Nem túlságosan korszerű, vagy száz éve íródott, tehát trendinek se mondható abban a szűk értelmiségi körben, ahol negyven ember egymás írásait olvassa, kritizálja, vagy ömleng rajta, oda-vissza alapon.

Viszont megtanulható belőle, hogy az orosz nép miért nem fogja levetni magáról a cárizmus terhét, nevezzék bár annak, sztálinizmusnak vagy putyinizmusnak!

Guetta, ez az egyébként politikai elveiben végtelenül tisztességes ember ezúttal nem elméleti írással, hanem lelkesítő szónoki beszéddel jelentkezett (melynek alapvető céljával: kiállás Ukrajna mellett, egyet is értek), tehát kritikai szempontból némileg más elbírálás alá esne.

De, csak esne! Mert az álmodozás, a vágyak, a minden alapot/realitás nélkülöző elképzelések roppantul veszélyesek.
Reménybe ringatják az olvasót/a hallgatóságot! Alaptalan reménybe!

Márpedig, mint Gelencsér András egy, Balavány György, mint kérdező közreműködésével vele készült, valljuk be sokkal fontosabb témában

(Van az ukrán háborúnál "fontosabb téma?" Itt kiderült, hogy van! Mert akármennyire szörnyű a háború, és szörnyű ilyet kimondani is: rész/partikuláris probléma!)

készült döbbenetes interjúban ("Már nem tudjuk visszafordítani ezeket a folyamatokat, a civilizációnk néhány évtizeden belül összeomlik" – 24.hu, olvassa el mindenki!) helyesen rátapintott: "a világ beleragadt az alternatív valósággyártásba, de a fizikai valóságot ez egyáltalán nem érdekli!"

Címkék: 

 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s