h i r d e t é s

Amíg Belize nem válaszol, a magyar ügyészség nem nyomoz a fideszes offshore-számlák ügyében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Amíg Belize nem válaszol, a magyar ügyészség nem nyomoz a fideszes offshore-számlák ügyében

2023. január 21. - 06:41

Hadházy Ákos parlamenti kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész helyettese egy hónap után válaszolt, hogy miért nem halad a kormánypárti Szabó Zsolt ellen öt éve indult büntetőeljárás.

Forrás: Facebook/Szabó Zsolt/nepszava.hu

A nyomozás felderítési szakban van, gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor. Az eljárás felfüggesztés alatt áll, figyelemmel arra, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség 2021 novemberében ismételt jogsegélykérelemmel fordult a belize-i igazságügyi hatóságokhoz – közölte Polt Péter legfőbb ügyész nevében helyettese, Ibolya Tibor Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel. Az ügyészségi portálon pénteken közzétett levélváltás szerint  az ellenzéki politikus Szabó Zsolt fideszes parlamenti képviselő „állítólagos offshore számlája” miatt indult nyomozás sorsára lett volna kíváncsi.

Polt Péter december 20-án kapta meg a kérdést, és egy teljes hónapra volt szüksége ahhoz, hogy megmagyarázza, miért is húzódik öt éve az eljárás. A magyarázat szerint a belize-i hatóság a hibás, mert tőlük „érdemi válasz ezidáig nem érkezett”. A válaszoló Ibolya szerint „az eddig beszerzett okirati bizonyítékok alapján a feljelentésben – lényegében a sajtócikkekben foglaltak valóságtartalmára nézve megalapozott következtetést nem lehet levonni, ahhoz a belizei-hatóságoktól kért okirati bizonyítékok rendelkezésre bocsátása szükséges”. 

Ezzel a kör bezárulni látszik, ráadásul a legfőbb ügyésznek a felfüggesztett eljárásról, amely különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult, „annak érdekeire figyelemmel” nem áll módjára további információkat adni.

Amint arról a Népszava is beszámolt, a hatvani fideszes képviselő állítólagos belize-i offshore cége és annak milliárdos vagyona miatt 2018 áprilisában tett feljelentést Tóth Bertalan szocialista politikus. Az ügyről a nem sokkal azelőtt bezárt, akkor még kormánykritikus Magyar Nemzet számolt be elsőként.

Az év júniusában fejleményről is beszámolt Polt Péter Tóthnak, méghozzá arról, hogy a belize-i offshore ügyben „okirati bizonyítékokat” kapott a Központi Nyomozó Főügyészség. Ennek híre óta négy és fél év telt el, Szabó Zsolt ellen más ügyben, közbeszerzési bűncselekmény gyanújával is indult nyomozás, de azt tavaly megszüntették mert „nem volt bizonyítható a korrupció”. (Népszava)