h i r d e t é s

Annyira sürgős az oroszoknak Paks 2, hogy a kormány kockáztatni is kész lenne

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Annyira sürgős az oroszoknak Paks 2, hogy a kormány kockáztatni is kész lenne

2019. február 22. - 13:17

A Direkt36 oknyomozó központ értesült, hogy a Paks2 beruházásért felelős Süli János miniszter stábja lépéseket tett egy olyan megoldás felé, ami biztosítaná, hogy az új atomerőmű alapozást megelőző munkái már azelőtt elkezdődhessenek, hogy a hatóságok engedélyezték volna az új blokkok építését – írja a 168ora.hu

Illusztráció: H. Szabó Sándor

Ez a lépés kedvező lenne az építkezés megkezdését már régóta sürgető orosz fél számára, mert ezzel hosszú távon erősödne a pozíciójuk. A változás viszont annyira jelentős lépés lenne, hogy legalább egy fontos jogszabályt biztosan módosítani kellene hozzá, amelyhez viszont az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges.

A jelenlegi szabályozás szerint az új blokkok építését csak az úgynevezett létesítési engedély birtokában lehet elkezdeni, ennek hiányában az alapozás előkészítésébe sem lehet belefogni. Az engedélyt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) adja ki. Süli János korábban azt mondta, hogy az engedélykérelmet 2018-ban beadják, az OAH azonban még az idei évben sem számol ezzel.

Az oroszok viszont sürgetnék a beruházás megkezdését. Ebben a helyzetben Süli János minisztériumában elkezdtek azon gondolkodni, hogyan használhatnák ki jobban az időt. A Direkt36 forrásai szerint Süli környezetében komolyan felmerült egy olyan megoldás, hogy az alapozást megelőző munkákba, az úgynevezett munkagödör kialakításába már azelőtt belefognának, hogy az OAH kiadná az új blokkok megépítését jóváhagyó létesítési engedélyt. Ez pedig olyan változtatás, amit az oroszok régóta forszíroznak.

A koncepcióról a beruházás irányitói többször is egyezettek az OAH-val, a hatóságnak ugyanis engedélyeznie kell a munkagödör kialakítását is. Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója a Direk36-nak azt mondta, hogy ha az alapozási munkákat előre hoznák, az OAH abban a kérdésben nem tudna állást foglalni, hogy ezek a munkák megfelelőek lesznek-e a későbbi atomerőműhöz, hiszen annak a terveit egyelőre nem ismerik. Ha az alapozásról kiderül, hogy nem megfelelő, akkor ezt később korrigálni kell. Fichtinger szerint az elképzelés műszakilag megvalósítható, de anyagilag kockázatos.

Az atomerőmű megépítésével megbízott orosz Roszatom számára azonban előnyös lenne ez a lépés. Ha ugyanis a magyar fél később módosítási javaslatokat tenne a projekttel kapcsolatban, akkor azokat könnyebben félre tudnák söpörni arra hivatkozva, hogy már folyamatban van a munka.

A Roszatom már korábban kiírta a munkagödör kialakításáról szóló tendereket. Erre a több mint 41 milliárd forintos értékű munkára jelentkezett a Mészáros Lőrinccel üzleti kapcsolatban álló Szijj László cége is, árajánlatot azonban végül nem tettek. A legtöbb ajánlat meghaladta azt az összeget, mint amennyit az oroszok erre a munkára szántak, így egyelőre nem tudni hogyan folytatódnak a tenderek.

168ora.hu


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky