h i r d e t é s

Apple: a részvény olcsó, vagy tényleg nem fogy jól az iPhone?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Apple: a részvény olcsó, vagy tényleg nem fogy jól az iPhone?

2016. január 07. - 14:46
0 komment

 

Az utóbbi hónapokban gyengélkedik az Apple árfolyama, de ebben leginkább az a meglepő, hogy a cég értékeltsége közben igen alacsony, vagyis a papír olcsónak tűnik, miközben más cégek papírjait sokkal drágábban is boldogan vásárolják.

Fotó: pecsma.hu

 Mi lehet a háttérben?

Árazás

A részvények ritkán szoktak az elemzők által kiszámított reális áron forogni, egyrészt mivel a reális ár számítása mindig múltbeli adatok alapján történik, a piac pedig a jövőt próbálja árazni, másrészt a tőzsdei árat rövid távon a befektetők lélektana és a pénzmennyiség határozza meg, a fundamentumok hosszabb távon érvényesülnek.

Most azonban a Fortune szerint érdekes jelenség alakult ki néhány részvénynél, ráadásul ezek nagy amerikai cégek, és köztük van a legnagyobb, az Apple. Mind ugyanabban a szektorban vannak: számítógép, telefon, internet. Mind igen jól csengő név szinte mindenki számára: Apple, Google, Facebook, Amazon, Microsoft.

Széthúzódtak

Nos, ami az érdekes bennük, hogy mostanra elképesztően széthúzódott az árazásuk. P/E alapon, vagyis a részvény árfolyamának és az egy részvényre jutó nyereségnek a hányadosát figyelembe az Amazon a legdrágább, 910-es értékkel. Igaz, hogy amikor ekkora érték adódik, akkor rendszerint arról van szó, hogy alig van nyeresége a cégnek. Ha viszont alig van eredménye, akkor óriási profitnövekedést kell elérnie, hogy a magas ár indokolt legyen, különösen, ha egy ilyen nagy kapitalizációjú cégről van szó (300 milliárd dollár).

A következő papír a Facebook. A cégnek már elég nagy nyeresége van, de a piac még itt is gigantikus növekedést vár, hisz 100-as P/E érték mellett forog, és ugyanolyan nagy, 300 milliárdos cégről van szó, tehát nominálisan nem kevéssel kell még megnövelnie a profitját, ha ezt az árat igazolni akarja.

Még ők sem olcsók

A következő érdekesség a Microsoft. Itt ugyan csak 36 a P/E érték, de ez még mindig a lassan növekvő cégeknél elfogadott érték duplája fölött van, miközben a cég már rég túl van a gyors növekedési szakaszon, ugyanakkor összmérete elképesztő: 400 milliárd dollár.

A negyedik cég a Google, melynek P/E értéke 30-as, vagyis a mostani profit duplázását várják a befektetők, miközben a növekedés már nem olyan gyors. A cég összértéke ugyanakkor 510 milliárd dollár, ezzel már a világ második legnagyobb cége, és nem sokkal marad el az első helyezettől, ami nem más, mint az Apple.

Kilóg a sorból

És itt jön a meglepetés. Az Apple ontja a pénzt, hatalmas a profitja, ugyanakkor a piac mindössze 11-es P/E értékkel díjazza. Piaci kapitalizációja 560 milliárd dollár, vagyis nem sokkal több, mint a második helyzetté, de még a másik 3 cégnek sem éri el a dupláját.

Mi lehet az oka az Apple többiekéhez viszonyított elképesztően alacsony értékeltségének? Az a régebbi magyarázat, miszerint a cég már túl nagy, nem állja meg a helyét, épp amiatt, hogy a többiek felnövekedtek az Apple mellé. Ha nincs valami extrém piaci torzulás, akkor egyetlen lehetséges magyarázat van: a befektetők nem hogy növekedést nem várnak a cégtől, hanem egyenesen a profit romlására spekulálnak.

Fonnyad az Alma, vagy félreáraz a piac?

Van-e ennek realitása? A legfrissebb hírek kétségkívül arról szólnak, hogy hatalmas eladatlan iPhone készletek halmozódtak fel, a beszállítók kénytelenek termelésüket visszafogni. Ez arra utal, hogy nem fogy annyi készülék, mint amennyit a cég tervezett. Ugyanakkor az kérdés, hogy ettől visszaesés is lesz-e a cég árbevételében és főleg profitjában, vagy inkább csak stagnálni fog.

Ha az előbbi a helyzet, akkor érthető a reakció, a csökkenő nyereséget nagyon nem díjazza a piac, pláne a világ legnagyobb cégénél. Ha viszont az utóbbi, akkor komolyan félreárazza a piac a papírokat. Ebben az esetben előbb-utóbb vagy az Apple fog újra szárnyalni, vagy a többiek fognak méreteset zakózni, hisz a piac ki szokta egyenlíteni az ilyen anomáliákat.

 

privatbankar.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s