h i r d e t é s

Apró oázis Peru déli részén – vize gyógyító hatású

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Apró oázis Peru déli részén – vize gyógyító hatású

2019. október 22. - 17:20

 

Peru dél-nyugati részén egy pálmafákkal övezett apró oázis található, a Huacachina, melynek vize gyógyító hatásáról is híres.

Fotó: Gatol fotografia from La Paz, Bolivia / wikipedia

A Huacachina oázis egy pici természetes tó a sivatagban, melynek vizét nem csapadék, hanem egy forrás táplálja.

Oázisfalu a sivatagban


Forrás: Flickr / David Stanley

A tó köré épült apró oázisfalu mindössze 115 lakót számlál, a legközelebbi nagyobb település a pár kilométerre lévő Ica nevű város.

A nyaralóövezetté nyilvánított település a közelben élő családok számára nyújt kikapcsolódási lehetőséget, illetve egyre nagyobb vonzereje van a turisták körében is. A legközelebbi lakott település csak pár kilométerre van innen, így bárki által könnyen megközelíthető.

A lagúna legendája


Forrás: impressmagazin.hu

A lány elmenekült, fürdővize azonban kiömlött, és tóvá változott, lábnyomai nyomán pedig homokdűnék keletkeztek. A legenda úgy tartja, hogy a hercegnő, mind a mai napig az oázis vizében él, mint egy sellő.


Forrás: Gatol fotografia from La Paz, Bolivia / wikipedia

Az oázisnak legendás története van, mely egy a tó partján kihelyezett táblán olvasható. Úgy tartják, hogy egy bennszülött hercegnőt meglesett egy vadász, amikor fürdéshez készülődött.

A gyógyító víz


Forrás: travelblog.org

Az oázistó vize gyógyhatásáról is híres, a 20. század elején Peru minden tájáról érkeztek ide jómódú emberek, hogy megmártózzanak a sivatagi tó vizében.

A tó vize azonban veszélybe került az elmúlt évtizedekben az építkezések miatt. A környéken élők elkezdtek kutakat is ásni, hogy hozzáférjenek a talajvízhez. Ennek következtében drasztikusan elkezdett csökkenni az oázistónak a vízszintje, a vízveszteség kompenzálására azonban a város mind a mai napig mesterségesen visszatáplálja a tó vizét.

(impressmagazin.hu)


 

h i r d e t é s