h i r d e t é s

Asztali illemtan, avagy hogyan zajlik egy kulturált étkezés?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Asztali illemtan, avagy hogyan zajlik egy kulturált étkezés?

2021. április 14. - 15:33

Az etikettnek valaha óriási jelentőséget tulajdonítottak, főleg a nemesség körében. Ha valaki nem az illemszabályoknak megfelelően viselkedett például az étkezőasztalnál, az igencsak kivívta a többiek ellenszenvét.

Forrás: interfood.hu

Napjainkra ugyan már sokat szelídültek a konzervatív szokások, de még így is akad egy sor olyan dolog, amit illik betartani, ha étkezésre kerül a sor. Otthon, a saját asztalunknál természetesen megengedettebb, ha eltérünk az íratlan szabályoktól, mint ahogy az is, ha főzés helyett házhoz rendeljük az ételt az Interfoodtól. De étteremben vagy vendégségben bizony nem árt tisztában lenni a helyes viselkedéssel.

Étkezés előtt:

 • Ha társaságban nők és férfiak is vannak, akkor úgy illik, hogy először a hölgyek foglalnak helyet, a férfiak pedig addig állva maradnak. A nagyon hagyománytisztelő urak betolhatják a nők székét, de manapság ez a szokás már erőteljesen kikopóban van.
 • Az étkezőasztalon ne legyen semmiféle olyan tárgy, amit nem használnánk az evéshez: azaz táska, mobiltelefon, pénztárca, irattartó, slusszkulcs, zsebkendő. Ezeknek a zsebekben a helye, a táskának pedig a fogasra vagy a szék támlájára felakasztva.
 • Az étkezést csak akkor illik elkezdeni, amikor a társaságból már mindenki helyet foglalt az asztalnál. Amíg várunk a további résztvevőkre, addig lehet egyet koccintani röviditallal, vagy meginni egy üdítőt, és közben beszélgetni.

Étkezés közben:

 • Soha ne könyököljünk az asztalra, ez nagyon nagy illetlenség! Ez a szabály valószínűleg még a Bibliából ered, az Ótestamentumban ugyanis szégyenletesnek nevezték azt, aki a könyökét is az asztalra helyezte. Ha nem használjuk a kezünket, akkor vagy tegyük az asztal alá a lábunkra, vagy fektessük az asztalra nyugalmi helyzetbe.
 • Villával vágni az ételt nem illik, még abban az esetben sem, ha valamilyen puha fogásról van szó. Ehhez a művelethez mindig használjunk kést.
 • A sült combot ugyan lehet kézzel is enni, de csak akkor, ha a vége be van csomagolva egy darabka papírba vagy alufóliába. Amennyiben nincs, úgy hagyjuk a tányérunkon, és késsel-villával válasszuk le a húst a csontról.
 • A használt evőeszközöket sose tegyük vissza a tiszta asztalterítőre. Helyezzük el a tányér szélén vagy egy szalvétán.
 • Ha kenyereskosár is van az asztalon, akkor ezt ne az asztal felett adjuk át egymásnak, hanem körben, a mellettünk ülő háta mögött.
 • Evés közben ugyan nem tilos kommunikálni egymással, de azért arra figyeljünk, hogy lehetőleg ne teli szájjal kapcsolódjunk be a társalgásba. Először nyeljük le a falatot, és csak utána szólaljunk meg.

Evés végén:

 • A fogpiszkálót soha ne az asztalnál, a többiek szeme láttára használjuk, hanem diszkréten vonuljunk félre a mosdóba; ugyanez vonatkozik az orrfújásra is.
 • Akár étteremben, akár vendégségben vagyunk, mindig köszönjük meg a finom ételt és a kedves kiszolgálást - esetleg felajánlhatjuk a házigazdának a segítséget az asztal lepakolásához.