h i r d e t é s

Átalakulhat a háziorvosi rendszer?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Átalakulhat a háziorvosi rendszer?

2022. május 23. - 12:56

Békássy Szabolcs, országos kollegiális vezető háziorvos úgy gondolja, a háziorvosoknak részben tehermentesíteni kellene a szakrendelőket és kórházakat.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Balázs Attila

Bővülnie kellene a háziorvosoknál elérhető szolgáltatások számának és nagyobb hangsúlyt kéne fektetni a prevenciós munkára – fejtette ki Békássy az Inforádióban.

„Meg kell vizsgálni azt, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer mely szintjén vannak a betegek ellátva. Valószínűleg ez nem optimális jelenleg, és meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a lehető legtöbb beteg végleges ellátására, gondozására és szűrésére az alapellátás szintjén kerüljön sor, meg kell próbálni tehermentesíteni a járóbeteg-szakellátást és a kórházi fekvőbeteg-ellátást” – hangzott el a szakértőtől.

A cél szerinte az lenne, hogy például az a háziorvos, akinek diabetológus szakvizsgája is van, az alapellátásban is kezelhesse a betegeket, és ne kelljen a szakrendelőbe küldeni őket. Békássy úgy látja: erre a kormányzati akarat is megvan, de forrásokra és döntésekre még szükség van ehhez.

„Ezek a döntések azt készíthetik elő, hogy az alapellátás humánerőforrás-kapacitása, a szolgáltatások és a telemedicinális ellátások köre is bővüljön, de meg kell teremteni annak a feltételeit is, hogy egy-egy szakdolgozó, népegészségügyi szakember, dietetikus, gyógytornász meg tudja kezdeni a munkáját az alapellátás szintjén” – fejtette ki az interjúban.

Békássy Szabolcs szerint az, hogy egy alapellátásban dolgozó orvos többféle szolgáltatást tud nyújtani, és nem csak „betegirányítóként” dolgozik, növeli majd a szakma presztízsét, ezáltal vonzóbb lesz a fiataloknak, ami az egyre nagyobb gondot jelentő háziorvoshiányra is megoldás lehet. (atv.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s