h i r d e t é s

ATM limitet vezettek be a bankok: nagyot nézhetsz a készpénzfelvételnél

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

ATM limitet vezettek be a bankok: nagyot nézhetsz a készpénzfelvételnél

2019. január 25. - 17:53

 

Ha próbáltunk egyszerre sok pénzt felvenni az ATM-ből, tapasztalhattuk, hogy az bizony nem olyan egyszerű. 

Forrás: pxhere.com

Nem létezik ma olyan bank Magyarországon, amelynek az ATM-ében ne lenne valamilyen készpénzfelvételi korlát, a mérték azonban minden banknál változik. Az utóbbi időben ráadásul egyes bankok szigorítottak is ezen, így aztán újabban meglepetés is érhet minket az ATM-eknél. A Pénzcentrum megkereste az országban működő legnagyobb bankokat: mutatjuk, mennyi készpénzt tudsz felvenni az egyes bankok ATM-éből, ha a bank ügyfele vagy, és akkor, ha nem.

Képzeljük el, hogy hirtelen nagy összegű készpénzre van szükségünk. Mi az első, amire gondolunk? Elmegyünk a legközelebbi ATM-hez - ha sürgősen kell a pénz, nem feltétlenül a saját bankunkéhoz -, bedugjuk a kártyát, és kiválasztjuk a készpénzfelvételt. Az ATM azonban hibát ír ki: nem adja ki a kívánt összeget. Mi az első gondolat, ami átfut az agyunkon? Hát az, hogy van-e beállítva készpénzfelvételi limit. Akárhogy is gondolkodunk, mindig arra jutunk, hogy az bizony nincs. Megpróbáljuk még egyszer, az eredmény ugyanaz.

Ha valaki próbált már sok pénzt egyszerre felvenni az ATM-ből, az minden bizonnyal tapasztalta ezt. Ez azonban nem valamiféle hiba volt, vagy véletlen. De mi áll a jelenség hátterében?

Csupán az, hogy hiába nincs nekünk beállítva készpénzfelvételi limit, a bankok korlátozzák az ATM-ből egyszerre felvehető készpénz mennyiségét.Ennek sok oka lehet: elsőre talán arra gondolunk, hogy a bankok így próbálnak lehúzni minket, hogy egyrészt büntessék a készpénzhasználatot, másrészt plusz bevételhez jussanak azáltal, hogy esetleg így kiesünk az ingyenes készpénzfelvételi limitből. Hogy mi is az igazság, azt találgathatnánk, mi azonban inkább megkérdeztük magukat a bankokat. A korlátozás oka néhány esetben sokkal banálisabb a fenti vélelemnél. 

Több bank nem a felvehető készpénz mennyiségét korlátozza, hanem az egyszerre felvehető bankjegyek mennyiségét - bár ebben az értelemben nem is korlátozásról, hanem korlátról kell beszélni. A legtöbb bank pedig különbséget tesz aközött is, hogy valaki az adott pénzintézet bankkártyájával, vagy másik bank kártyájával próbál készpénzt felvenni. A Pénzcentrum megkereste a Magyarországon működő legnagyobb bankokat, és a válaszokból összeállítottak egy körképet, hogy melyik bank ATM-énél mekkora az adott korlátozás saját- illetve idegen kártyás ügyfeleknek. Az alábbi táblázat mutatja a korlátozások mértékét:

További részletek a Pénzcentrum cikkében >>


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s