h i r d e t é s

Az Adatvédelem Nemzetközi Napja: A Google hét eszköze személyes adataink védelméért

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az Adatvédelem Nemzetközi Napja: A Google hét eszköze személyes adataink védelméért

2020. január 28. - 17:22

 

Az internetes biztonság megőrzése a Google elsőrendű prioritása, különös tekintettel a Google alkalmazottainak ezreire, akik az adatvédelemmel és a biztonsággal foglalkoznak szerte a világon.

Forrás: pxhere.com

1. Tartsa biztonságban jelszavait

A Google Fiókban található Jelszókezelő segít megjegyezni és biztonságosan tárolni az összes online fiókhoz tartozó jelszót. A Jelszóvizsgálat egy kattintással megmegmondja, hogy vannak-e gyenge jelszavaink - vagy azért mert több webhelyen is használja őket, vagy a Google felfedezte, hogy harmadik fél is hozzájuk férhetett -, és küld egy linket ezek megváltoztatásához.

2. Töröltesse adatait automatikusan a Google-lel       

Az automatikus törléssel a Helyelőzmények, az Internetes és alkalmazástevékenységek, valamint a YouTube-előzmények esetén is választhatja azt a lehetőséget, hogy a Google automatikusan törölje tevékenységét és helyelőzményeit  3 vagy 18 hónaponként. A Google Fiókban egyszerű Be/Ki gombokkal kezelheti, hogy mely adatok kerüljenek mentésre, továbbá törölheti az adatokat dátum, termék vagy téma szerint.

3. Használja kedvenc Google alkalmazásait inkognitó módban

A Privát böngészés a Google egyik legnépszerűbb adatvédelmi eszköze, mióta 2008-ban elindítottuk a Chrome-mal, tavaly pedig hozzárendeltük a YouTube-hoz és a Google Térképhez is. Csak koppintson a profilképére a be- és kikapcsoláshoz. Inkognitó mód használata mellett aktivitása - mint például a keresett helyek és útvonaltervek - nem kerül mentésre a Térképben. Az inkognitó mód kikapcsolásakor pedig visszatér a személyre szabott Google Térkép élmény az éttermi ajánlásokkal, az ingázással kapcsolatos információkkal és az egyéb személyre szabott funkciókkal.

4. Próbálja ki a Google Asszisztens hangvezérlésű adatvédelmi beállításait

Az adatvédelmi beállításokat az Asszisztens segítségével is kezelheti. Csak mondja, hogy “Hey Google, delete everything I said to you last week”, és az Asszisztens töröl minden tevékenységet a Google Fiókjából. Vagy például ha az Asszisztens olyan kérdésre válaszolna, ami valójában nem kérdés vagy kérés, mondja, hogy  “Hey Google, that wasn’t for you” és az Asszisztens elfelejti amit hallott. Ha arra kíváncsi, hogy a Google miként tartja adatait biztonságban, kérdezze meg, hogy “Hey Google, how do you keep my data safe?”.

5. Böngésszen biztonságosan az interneten a Chrome segítségével

A Chrome biztonságos böngészés funkciója automatikusan megvéd a rosszindulatú hirdetésektől, és figyelmeztet a veszélyes webhelyek felkeresése vagy a gyanús fájlok letöltése előtt. Ha Chrome-ot használ, beépített jelszóvédelmet kap. A weboldalakra történő bejelentkezéskor figyelmeztetést küldünk, ha felhasználóneve vagy jelszava biztonsága sérült.

6. Ellenőrizze adatvédelmi beállításait minden eszközön és alkalmazásban

Az Adatvédelem Nemzetközi Napja remek alkalom, hogy ellenőrizze adatvédelmi és biztonsági beállításait. Végezzen egy Adatvédelmi Áttekintést, és a Google lépésről lépésre végigvezeti a kulcsfontosságú adatvédelmi beállításokon. Kiválaszthatja, hogy mely adatok - például a tartózkodási helyek és  keresési előzmények - kerüljenek mentésre a Google Fiókba, vagy ellenőrizheti, hogy milyen hirdetéseket lát. Ha végzett, lépjen a Security Checkup-ba, ahol a Google személyre szabott ajánlásokat nyújt az adatok és eszközök védelme érdekében - például, hogy mely harmadik féltől származó alkalmazások férhessenek hozzá fiókja adataihoz.

7. Szabályozza, hogy milyen hirdetéseket lát a Google használata során

A Google nem ad el személyes adatokat senkinek, valamint átláthatóságot, választási lehetőséget és ellenőrzést biztosít adatai felhasználása felett. Ha kíváncsi rá, hogy miért lát egy hirdetést, kattintson a “Miért jelent meg ez a hirdetés?” lehetőségre további információért. Ha már nem talál egy adott hirdetést relevánsnak, dönthet úgy, hogy blokkolja azt a reklámot a “Hirdetés elnémítása” parancs használatával. Továbbá mindig szabályozhatja a megjelenített hirdetések fajtáit, vagy bármikor kikapcsolhatja a hirdetések személyre szabását a Hirdetésbeállításokban.


 

h i r d e t é s