h i r d e t é s

Az afgán kormány harc nélkül átadja az országot a táliboknak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az afgán kormány harc nélkül átadja az országot a táliboknak

2021. augusztus 16. - 06:28

A már az afgán főváros kapujába is eljutott tálib lázadók és a kormány is békés hatalomátadásra készül mindkettő vasárnapi nyilatkozatai szerint.

Tálib harcosok utaznak egy teherautó platóján Herát belvárosában - Forrás: MTI/AP/HAMED SARFARAZI

Abdul Szattar Mirzakval belügyminiszter közölte:

Nem kell aggódniuk az afgánoknak, a tálibok nem támadják meg Kabult, békés lesz a hatalomátadás egy átmeneti kormány számára.

Egy meg nem nevezett tisztségviselő pedig hozzátette: a tálibok tárgyalóküldöttséget menesztettek az elnöki palotába a hatalomátadás előkészítésére.

A TÁLIBOK IS KÖZÖLTÉK, HOGY KABUL BÉKÉS MEGSZÁLLÁSÁRA TÖREKSZENEK, ÉS BÉKÉS HATALOMÁTADÁST AKARNAK. KÖZBEN KABULBAN AZ EMBEREK ENYHE PÁNIKBAN PRÓBÁLTÁK MEG KIVENNI MEGTAKARÍTOTT PÉNZÜKET A BANKOKBÓL ÉS ÉLELMISZERT VÁSÁROLNI - ÍRTA A DPA HÍRÜGYNÖKSÉG.

A tálibok mozgalma szavatolja Oroszország kabuli nagykövetségének biztonságát - jelentette ki vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában a tálibok Katarban működő politikai irodájának hivatalos képviselője. 

Mohammad Szohail Sahin kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "Jó kapcsolatok fűznek bennünket Oroszországhoz, a mi politikánk teljes mértékben törekszik arra, hogy biztosítani lehessen a feltételeket az orosz és a többi állam működőképességéhez.

EDI RAMA ALBÁN MINISZTERELNÖK BEJELENTETTE VASÁRNAP, HOGY ORSZÁGA IDEIGLENESEN BEFOGAD TÖBB SZÁZ OLYAN AFGÁNT, AKI A NEMZETKÖZI ERŐKNEK DOLGOZOTT - FŐLEG TOLMÁCSOLT - A MEGSZÁLLÁS IDEJÉN, ÉS FÉLVE A TÁLIBOKTÓL EL AKARJA HAGYNI HAZÁJÁT.

Albánia Washington kérésére ad ideiglenes menedéket olyan afgánoknak, akiknek az Egyesült Államok előzőleg már befogadást ígért. Rama hozzátette, hogy amerikai civilszervezetek hasonló kérését is teljesítik, ami afgán értelmiségiek, nőjogi aktivisták ideiglenes befogadására vonatkozik.

Ausztria bejelentette, hogy még augusztusban vagy szeptemberben online konferenciát akar rendezni az Afganisztánnal szomszédos országok támogatására, gondolva arra, hogy ezeknek menekültáradattal kell majd számolniuk.

A BRIT PARLAMENTBEN RENDKÍVÜLI ÜLÉS LESZ A JÖVŐ HÉTEN AZ AFGANISZTÁNI HELYZETRŐL, EZÉRT A KÉPVISELŐKET ERRE AZ ALKALOMRA VISSZAHÍVJÁK NYÁRI SZABADSÁGUKRÓL - JELENTETTE A SKY NEWS HÍRTÉVÉ MEG NEM NEVEZETT FORRÁSOKRA HIVATKOZVA.

Szintén a brit média jelentette, hogy Nagy-Britannia hétfő estig kimenekíti minden diplomatáját Afganisztánból, csak diplomaták egy maroknyi csoportja marad ott szolgálatban a kabuli repülőtéren. (MTI) / Origo


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s