h i r d e t é s

Az Alkotmánybíróság döntése szerint nem alkotmányellenes a "Stop Soros"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Alkotmánybíróság döntése szerint nem alkotmányellenes a "Stop Soros"

2019. február 28. - 14:42

 

Az Alkotmánybíróság elutasította azt az alkotmányjogi panaszt a Stop Soros ügyében, amit az Amnesty International adott be. 

Az testület csütörtöki bejelentése szerint nem alkotmányellenes a Stop Soros törvény. Az Amnesty International annak megállapítását kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy a büntető törvénykönyv jogellenes bevándorlás elősegítését és támogatását szankcionáló új rendelkezései

sértik az Alaptörvényt, mégpedig a büntetőjogi normák egyértelműségének követelményét és a szólásszabadságot.

Az Alkotmánybíróság az indítványt nem találta megalapozottnak.

A testület megállapította, hogy az új bűncselekménynek még nincsen bírói gyakorlata, ezért nem vonható le alappal olyan következtetés, hogy a tényállásban szereplő egyes meghatározások eleve értelmezhetetlenek lennének.

Az Alkotmánybíróság hangsúlyozta: az új bűncselekmény csak szándékosan követhető el és célzatos, vagyisaz elkövetőnek tudnia kell arról, hogy olyan személy érdekében folytat szervező tevékenységet,

aki valójában nincs üldözésnek kitéve, vagy a közvetlen üldözéstől való félelme nem megalapozott.

Az Alkotmánybíróság továbbá kiemelte: a tényállás szövege nem utal a humanitárius segítségnyújtást célzó tevékenységek tilalmára, és az Alaptörvényben megkövetelt észszerű értelmezés mellett bíróság nem is juthat ilyen következtetésre. Mint írják, az elesettek és a szegények megsegítése alaptörvényi kötelesség, ezzel összeegyeztethetetlen lenne büntetéssel fenyegetni az olyan segítő, önzetlen tevékenységet, amely a büntető törvénykönyvben tiltott céllal nem áll összefüggésben. (propeller.hu)


 

h i r d e t é s