h i r d e t é s

Az amerikai nagykövet szerint Trumpban és Orbánban sok a közös

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az amerikai nagykövet szerint Trumpban és Orbánban sok a közös

2018. december 05. - 08:56

 

És amikor Washingtonban egyszer csak leesik a tantusz, hogy ezzel nem dicsérte meg az egyébként sem gáncstalan elnököt, jó eséllyel nézhet új megbízás után. Persze mindaz, amit ma diplomáciának nevezünk, meglehetősen tág értelmezését engedi meg a nyilatkozatoknak.

Forrás: magyaridok.hu / Fotó: Havran Zoltán

Mindenestre David Cornstein téveszthetetlen érzékkel tudja megmasszírozni az olyan kisstílű alakok önérzetét, mint amilyen Orbán is. Egyúttal arra is választ kapunk, hogyan kerülhetett jelenlegi hivatalába, bár ez jelen írásunk szempontjából tök mellékes.

Az emberek – még ha pitiáner populista politikusok is – hasonló kaliberű emberek társaságát keresik, ez tagadhatatlan, ha nem is megszeghetetlen törvényszerűség. Így kerülhetett Orbán Viktor kapcsolatba Putyinnal, Erdogannal, vagy éppen a csúfosan lebőgött Nikola Gruevszkivel. Ezt a sort a rossz nyelvek szerint kétségtelenül kiegészítené az a Donald Trump, akivel szemben alaposnak tűnik a gyanú, hogy orosz segítséggel lett Egyesült Államok első embere. Úgy tűnik azonban – és ezt a nagykövet is megerősíti – erre a nagy egymásra találásra még várnunk kell.

David Cornstein szerint amerikai részről nyitás volt a kapcsolatukban, de most már a magyar féltől is gesztusokra lenne szükség.

„Ez lehet egy védelmi megegyezés, együttműködés az ország energiafüggőségének csökkentésében vagy az ukrajnai helyzet megoldásában.”

A Trump személyes jóbarátjaként ismert nagykövet azt mondta, majd akkor veti fel egy találkozó lehetőségét az amerikai elnöknél, ha előrelépést látnak valamelyik kérdésben. Azt is hozzátette, hogy szerinte

Orbán és Trump személyiségében sok a közös.

Orbán Viktor a 2010-es újraválasztása óta egyszer sem folytatott kétoldalú tárgyalásokat amerikai elnökkel. Az RTL érdeklődött, hogy magyar részről kezdeményeztek-e találkozót a két vezető között, de konkrét választ nem kaptak. Havasi Bertalan válasz helyett azt nyilatkozta nekik, hogy „a magyar külpolitika számára Magyarország az első”. /444/

Értelmes kommentárra eddig sem számíthattunk a Fidesz részéről, mert abban az esetben nyilván meg kéne magyarázniuk, mit miért csinálnak, és arra egy géniusz se lenne képes, nemhogy olyan kutyaütők, akikkel Orbán körbevette magát, hatalma megszilárdítása érdekében.

Bárhogy is, a jelek szerint ahhoz még mindig nem elég nagy gazember, hogy Donald Trump kitüntesse figyelmével.

Némi vitriol élével azt azért elmondhatjuk, hogy bármelyikük is bukjon előbb, a másik ország szakemberei segíthetnek a pszichiátriai diagnózis felállításában a másiknak.

 


 

h i r d e t é s