h i r d e t é s

Az ELMŰ csak polgármesteri fellépés után kezdett el több száz ügyfélpanasszal foglalkozni

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Az ELMŰ csak polgármesteri fellépés után kezdett el több száz ügyfélpanasszal foglalkozni

2020. augusztus 14. - 08:28

A fővárosi agglomeráció több településén hónapok óta fennálló problémára egyetlen feltételes módba tett választ adott az áramhálózati cég.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Mit szólna hozzá, ha naponta 2-3-4-5 alkalommal, igaz, csak néhány másodpercre "elmenne az áram" a lakásában? Ha a jelentős méretű feszültségingadozás tönkretenné az internetes routerjét - és így a homeoffice munkavégzés lehetőségét? Ha az ügyfélszolgálati vonalon 12-15 perc után a kagylót felvevő diszpécser "megsúgná": örüljön, hogy beszélhet, mert az ön településéről érkező hibabejelentéseket felsőbb utasításra már nem is kéne fogadni? - írja a Napi.hu

Ha a panaszára azt az érdeminek szánt választ kapná, hogy a hálózati cég sajnálja, hogy a feszültségingadozások tönkretették a háztartási gépeit, de legközelebb majd jobban válogassa meg azokat, és egyébként pedig: a kényes készülékeit védje szünetmentes táppal?

És akkor, ha már annyira felment önben a pumpa, hogy a szomszéddal és a város több tucat, ugyanebben a cipőben járó polgárával együttesen kérték a polgármestert, hogy csináljon már valamit, és a települése vezetőjének, a környező települések vezetőivel megírt, hivatalos, sok pecsétes panaszlevelére a cégtől azt a választ kapná, hogy valószínűleg mindenért néhány, kábelekre lógó ág lehet a felelős, és napokon belül majd megnézik, hogy mit tehetnek?

Na, ezt az epét nyeli a csepeli agglomeráció több települése. Mint a Budapest környéke beszámolt róla: Halásztelek, Szigethalom, Szigetszentmiklós és Tököl több tucat háztartása az elmúlt két hónapban rendszeresen szenvedte el a pillanatnyi áramszüneteket - és az emiatt bekövetkező kisebb-nagyobb meghibásodásokat.

Süket fülek

A jelek szerint azonban hiába jelezték a problémát az illetékes áramszolgáltató cég, az Elmű Hálózati Kft. felé, az a legutóbbi napokig nem tett érdemi lépéseket a helyzet rendezésére. A halászteleki lakók által létrehozott privát Facebook-csoportban egymásnak adnak tanácsot és számolnak be az éppen aktuális helyzetekről a lakók - egy-egy bejegyzéshez 40-50 komment perceken belül érkezik, láthatóan sokaknak elege van abból, ami a településen áramszolgáltatás címén folyik.

Széttárt karok, megoldatlan gondok

A panaszt tevők közül volt, akinek a hálózati cég írásban már válaszolt. Miután a cég azt közölte, hogy ugyan nagyon sajnálja a kárát, de azért nem szándékszik helyt állni, úgy döntött, hogy bejelentést tesz az Energiahivatalnál és a fogyasztóvédelmi hatóságnál is. Egy másik kárvallott azt írta ki az üzenőfalra, hogy miután megírta a 21. írásás bejelentését is az ügyben, az Elműtől felhívta az egyik diszpécser, aki megnyugtatásul közölte vele, hogy az általa jelzett problémát valójában egy szigethalmi probléma idézte elő, de tudomása szerint összesen két alkalommal állt elő a jelzett helyzet, a hibát pedig már kijavították. A lakó jelezte, hogy a meghibásodások nála nem két hétvégén jelentkeztek, hanem "hosszú hetek óta minden egyes nap, naponta többször"  is, mi több, a hiba jelzett elhárítását követően is, még aznap kétszer ugyanezt tapasztalta. "Egyből szabadkozni kezdett, hogy sajnálja, és ő csak egy diszpécser, neki ezt mondták, de továbbítja a problémámat....." - írta a lakó.

A polgármester kellett

A rendszeressé váló pillanatnyi áramkimaradások, -szünetek miatt dühös lakók panasza végül eljutott a halászteleki polgármesterhez is. Állítólag több mint száz e-mailben, mobil applikáción és telefonon tett bejelentést naplóztak le a halászteleki csoportban, erről is értesülve dönthetett úgy Szabó Tibor, hogy augusztus 11-én kezdeményezi Szigethalom, Szigetszentmiklós és Tököl vezetőivel közösen egy hivatalos panaszlevél küldését Kiss Attilának, az Elmű elnökének - kérve, hogy kezeljék végre a problémájukat. Az alábbi levelet egyébként Halásztelek a hivatalos Facebook-oldalán is közölte:

A pecsétes, négy polgármester által jegyzett levélnek azonban kedden mégiscsak lett következménye.

Elburjánzott növények szívják az áramot

Azt, hogy mennyire komoly mindez, jelzi, hogy az Elmű által kiadott sajtóközlemény a "Közösen a még biztonságosabb energiaszolgáltatásért" címmel jelent meg. A cég továbbra is eltartja magától a problémát, a sajtóközleményben annyit közöltek, hogy miután Halásztelek, Szigethalom, Szigetszentmiklós és Tököl polgármesterei kezdeményezték az üzemzavarok okának kivizsgálását, az Elmű Hálózati Kft. szerint a helyzet "a térségben vélhetően az elburjánzott növények miatt" alakult ki. Valamint, hogy e probléma kezelését (értsd: gallyazás) a cég "várhatóan néhány napon belül" elvégzi majd.

Az Elmű magyarázatáról mi is megkérdeztünk több hálózati szakembert. Egyikük sem tartotta valószínűnek, hogy ennyivel elintézhető lenne a jelzett, kiterjedt problémahalmaz, de további információk híján, ők is inkább csak találgattak. E szerint a hibát okozhatta akár az is, ha a környéken építés alatt álló M0-ás munkaterületen áthaladó, a településeket betápláló vezetékekkel történt valamilyen probléma, de az is lehet, hogy valamilyen alállomási berendezéshiba áll a jelenségek legalább egy részének hátterében.

Az minden esetre elgondolkodtató - ahogyan arra egy halásztelki lakó felhívta a figyelmet -  hogy az érintett utcákban és a környéken eddig is voltak fák, és eddig is voltak viharok, de ilyen hibajelenségekkel csak mostanában szembesültek. Ráadásul áramkimaradás szélmentes napokon is bőven előfordult - még ott is, ahol fa sincs a vezetékek nyomvonalában. Ennél fogva nehezen hihető, hogy a növényzet éppen most érte el mindenhol a vezetékek magasságát. (napi.hu)