h i r d e t é s

Az emberiség nincs felkészülve a klímaváltozás okozta betegségekre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az emberiség nincs felkészülve a klímaváltozás okozta betegségekre

2019. augusztus 24. - 06:23

 

A krónikus vesebetegség csak egy lehet a sok új betegség közül, amik a globális felmelegedéssel érkeznek az életünkbe. - írja a 24.hu

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A Coloradói Egyetem kutatói szerint az egészségügy globálisan nincs felkészülve a klímaváltozás okozta betegségekre – és itt nemcsak a mentális problémákra és a klímaszorongásra gondolunk, hanem az olyan krónikus betegségekre is, mint például a mezőgazdasági dolgozók között megjelenő vesebajra, olvasható egy sajtóközleményben.

A New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány ezt a vesebetegséget hozza példának, ami már a második vezető halálok Nicaraguában és El Salvadorban, az elmúlt évtizedben Guatemalában pedig 83 százalékkal többen haltak meg benne, mint az évtized elején.

Nem tudni pontosan, hogy miért alakult ki ez a betegség, nincs ugyanis összefüggésben a hagyományos krónikus vesebaj kiváltó okaival, a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással. Annyit viszont biztosan tudni, hogy köze van a dehidratációhoz és a magas hőmérsékletnek való kitettséghez. A kutatók szerint a növényirtókkal, nehézfémekkel való gyakori érintkezés és a szegénység is ott van a listán.

Gyakori betegség ez a közép-amerikai cukornád-ültetvények dolgozói között, akik gyakran 40 Celsius-fokon dolgoznak a tűző napon, a kutatók pedig kijelentették, hogy az ehhez hasonló szituáció (beöltözve, magas hőmérsékleten, hosszú ideig tartó munka) elősegítheti, hogy a vesebaj kialakuljon.

A szakértők szerint minél melegebb lesz az átlaghőmérséklet, a betegség annál több területen fog megjelenni, már így is jelentettek Floridából és Kaliforniából eseteket.

Azt is megjegyezték, hogy minél melegebb van, annál több ember érkezik a sürgősségikre szívproblémákkal világszerte. Szerintük a legnagyobb kockázatot az emberi egészségre a hőhullámok jelentik.

Az Egyesült Államok egészségügye biztosan, de valószínűleg a világ többi területén működő kórházak sincsenek felkészülve a nagyobb hőhullámokra, jelentik a kutatók. Egy olyan hőhullám, ami 2003-ban érte el Európát, és 70 ezer ember halálát okozta, végzetes lenne. (24.hu)


 

h i r d e t é s