h i r d e t é s

Az EP alelnöke Orbán Viktort akarja pénzügyileg kiéheztetni, nem Magyarországot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az EP alelnöke Orbán Viktort akarja pénzügyileg kiéheztetni, nem Magyarországot

2020. október 02. - 10:41

 

Katarina Barley azt állítja, hogy rossz idézetet közöltek tőle.

Katarina Barley - Forrás: DW

Katarina Barley szerint az egyik német lap rossz idézetet közölt tőle, és ő nem azt mondta, hogy Magyarországot és Lengyelországot, hanem azt, hogy Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni. Az Európai Parlament alelnöke a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében a Deutschlandfunk hibájára hivatkozott, amelyet a lap el is ismert a helyreigazítási oldalán.

Barley szerint az interjúban eleve nem hangzott el ilyen kijelentés, a lap hírügynöksége rossz idézetet kivonatolt belőle.

"Az Európai Unió a demokrácia és a jogállam értékein alapszik. Orbán Viktor fideszes kormánya egyre több másik tagállami kormánnyal együtt rendszerszinten ássa alá az Európai Unió alapértékeit. Minden uniós állampolgár érdeke, hogy az uniós források ne azokat a kormányokat gazdagítsák, amelyek nyíltan támadják az alapvető értékeket és közben a haverjaikat juttatják uniós pénzhez" – közölte Barley a 24.hu-val.

Az alelnök úgy vélekedett, hogy "Orbán Viktor nem csak az európai adófizetőket csapja be, hanem elsősorban a magyar népet".

"A mi javaslatunk azt jelentené, hogy a támogatások megvágása nem a népet érintené, amelynek leginkább szüksége van ezekre a támogatásokra, hanem a kormányokat. Az Európai Parlament ragaszkodik egy olyan pénzügyi szankciós mechanizmushoz, ami működik. Az alapvető értékek megsértésének szankcionálása a félrevezető kormányokat kell érintenie, nem a népet" – tette hozzá.

Az Európai Bizottság súlyos jogállami problémákat fogalmazott meg a Magyarország helyzetét vizsgáló, szerdán közzétett jelentésében. Ezek pedig pénzügyi szankciókhoz, az uniós források elvonásához is vezethetnek. A vizsgálat átfogó értékelést adott az igazságszolgáltatás működéséről, a korrupció elleni küzdelemről, a média sokszínűségéről valamint a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszeréről. A brüsszeli beszámoló szerint Magyarország mind a négy vizsgált területen rosszul teljesít, és sokkal több az aggodalomra okot adó fejlemény, mint a dicséretre méltó. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s