h i r d e t é s

Az idősek ne menjenek zsúfolt helyekre!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az idősek ne menjenek zsúfolt helyekre!

2020. november 24. - 12:36

 

Nem csitul itthon sem a koronavírus-járvány, már több mint négyezer halálos áldozatot követelt. A legfrissebb adatokról és döntésekről számol be a védekezésért felelős operatív törzs.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés lépett életbe keddtől. Minden hétköznap 9 és 11, hétvégén 8 és 10 óra között bevezették az idősek vásárlási idősávját – ismertette Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. A védett idősáv betartására az üzlet üzemeltetője köteles, intézkedniük kell jogsértés esetén, ha nem akarja elhagyni az üzletet, akkor a rendőrséget kell értesíteni. Ha az üzemeltető ezt elmulasztja, akkor a rendőrség be is zárathatja a boltot.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 294 esetben intézkedtek a rendőrök. A közterületi maszkviselési hiányosság miatt 260 esetben léptek fel. Üzletekben 34 esetben viseltek maszkot.

A nyitvatartási szabályokat több helyen megszegték, két esetben döntöttek vendéglátóhely ideiglenes bezárása mellett. Eddig összesen 73 bezárásról kellett dönteni. Makón egy sörözőt nyitva találtak a rendőrök, ahol vendégek fogyasztottak, ezért 31 napra bezáratták a helyet. Keleméren egy presszóban volt kiszolgálás, ott is bezárás volt a szankció.

Összesen 324 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. A tranzitszabályok megszegése miatt 41 rendőri intézkedés történt.

16 078 esetben ellenőriztek hatósági házi karantén, 6107 újat rendeltek el hétfőn, és összesen 41 557 zárlat van hatályban.

3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 181 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 117 többségében idős, krónikus beteg, a legfiatalabb 33 éves volt, a legidősebb 103. Az elhunytak száma 4008 főre emelkedett, 44 020-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 133 853 fő. 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok még növekedést mutatnak, de talán már nem exponenciális mértékben – ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos a legfrissebb adatokat.

A települések 91 százalékában van igazolt fertőzött személy, de ennél magasabb lehet a valós arány. A területi megoszlás szerint a főváros és Pest megye a leginkább érintett. Budapesten az aktív fertőzöttek száma 29 ezer fő, Pest megyében 19 ezer fő, Győr-Moson-Sopron megye 9 ezer fő. A legalacsonyabb Tolna megyében 1972 aktív fertőzöttel.

"Zajlik a tömeges tesztelés, az intézményekben a munkavállalók mindegyike szabadon dönt, hogy él-e ezzel a lehetőséggel" – mondta a tisztifőorvos. Ez mindössze egy 15-20 perces folyamat, a mintavételt orvostanhallgatók végzik, műegyetemisták pedig a mintavevő gépkocsikat vezetik. A mintavevőket egyéni védőfelszereléssel látták el, mert veszélynek vannak kitéve.

"Az idősek, ha lehetséges, egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyekre, kérjék meg hozzátartozóikat, hogy vásároljanak be helyettük. Ha nincs más lehetőségük, akkor a védett idősávban menjenek az üzletbe, patikába, drogériába. A többi időpontot nem ajánlják az időseknek, de nem is tiltott" – mondta Müller Cecília, aki megértést kért a rendelkezés betartásához.

A szennyvízvizsgálatokat is folytatják, az adatokból lehet következtetni, hogy a következő időszakban hogyan alakulhat a fertőzések trendje. A vírus örökítőanyagának a mennyisége mutatja, hogy 4-5 nap múlva mire lehet számítani. A jelenlegi adatok szerint Békéscsaba, Miskolc, Salgótarján és Székesfehérvár számíthat arra, hogy emelkedni fog a fertőzések száma. Kecskeméten és Szolnokon kissé csökkenő tendenciát mértek.

Továbbra is be kell tartani a bevezetett intézkedéseket, mert nem látni még, hogy jönne a tetőzés – mondta Müller Cecília. Az egészségügyi ellátórendszer működőképességének a fenntartása a cél. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s