h i r d e t é s

Az megvan, hogy Ausztriába azért bukik egy kormány, amit itthon a Fidesz nyíltan csinál?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az megvan, hogy Ausztriába azért bukik egy kormány, amit itthon a Fidesz nyíltan csinál?

2019. május 20. - 12:22

 

Pedig csak egy határ választ el minket egymástól, de egy elég markáns határ. - írja az egriugyek.hu.

Illusztráció: Orbán Viktor/Facebook

Mint ismert: két német újság egy 2017-es felvételt tett közzé, amelyen az osztrák FPÖ-s alkancellár, Heinz-Christian Strache magukat orosz oligarcháknak kiadó személyekkel egyeztet illegális üzletekről. Az állítólagos oroszok azt ígérték: megveszik az Ausztriában orbáni médiaviszonyokat ígérő Strachénak a legnagyobb osztrák napilapot, amire fel is csillant az akkor még ellenzéki politikus szeme, és odaígérte nekik a Strabag közbeszerzéseit.

A Der Spiegel hetilap és a Süddeutsche Zeitung napilap azt közölte: olyan videó van a birtokukban, amelyen a szabadságpárti osztrák alkancellár két éve állítólagos orosz maffiózóknak ígér anyagi és politikai ellenszolgáltatást, ha megveszik neki a legolvasottabb osztrák napilapot. A videó napvilágra is került, amely alá is támasztotta az állításokat. 

2017 nyara van, Strache ellenzékből készül az őszi parlamenti választásokra. Ekkor keresi meg két állítólagos orosz üzletember. A találkozóra Ibizán kerül sor, Strache és a két orosz mellett ott van még Johannes Gudenus bécsi FPÖ-s politikus és szerb felesége, Tatjana.

Az oroszok rögtön a tárgyra térnek: bizonyos ellenszolgáltatásokért cserébe készek megvenni a naponta majdnem hárommillió osztrák által olvasott Kronen Zeitungot. Ausztria kancellárjait közismerten a Kronen Zeitung adja: általában az nyer, aki mellé a hosszú ideig a szocdemek és a széljobb között ingadozó bulvárnapilap beáll. A videón Strache szó szerint kimondja, olyan médiaviszonyokat akar Ausztriának, amilyenek Orbán Magyarországán vannak: mint mondta, a Krone mellé jól esne neki egy tévécsatorna is.

Strache egyébként ugrik az ajánlatra, gond nélkül rábólint, hogy egy vele szemben ülő, általa nem ismert orosz maffiózó pénzelné. Rögtön bele is éli magát abba, hogy ők irányítják a Kronen Zeitungot: mint mondja, három-négy újságírót ki kéne rúgni a laptól – ahogy Strache fogalmaz: „zack, zack, zack” – , és felvenni a helyükre öt olyat, akiket majd ők felépítenek. „Ha a választás előtt két-három héttel van esély arra, hogy a pálya felénk lejtsen, annak lesz egy hatása, és ezt mások nem kapják meg. Ha ez a médium két-három héttel a választás előtt elkezd minket tolni, akkor nem 27, hanem 34 százalékunk lesz” – fogalmazott Strache. Majd hozzáteszi:

Az újságírók eleve a bolygó legnagyobb prostituáltjai.

A politikus mondatait a Krone a lapot ért támadásként értékelte.

Strache a Népszabadságot megszüntető osztrák üzletember, Heinrich Pecina segítségével vásárolta volna meg az orosz nő számára a Kronét. 

Szombaton aztán Sebastian Kurz (lenti képen) osztrák kancellár bejelentette: a botrány és előzményei miatt nem tudnak tovább együtt kormányozni az szélsőjobboldali FPÖ-vel, így előrehozott választások lesznek Ausztriában.

Forrás: egriugyek.hu

A történetnek számos politikai és közéleti tanulsága lehet, ez első sorban Ausztrián múlik, mennyire sikerül azokat számba venniük. Számunkra azonban egészen megdöbbentő, hogy, amíg máshol politkusok és kormány bukhat bele már csak annak a tervébe is, hogy üzletemberekkel vásároltatnának meg médiumokat, amelyeket aztán propagandaeszközként használnának, itthon ez bevett gyakorlat. Emlékezzünk: kezdetben Simicska Lajos, majd Mészáros Lőrinc és Andy Vajna is hogyan állította a Fidesz szolgálatába médiumok sorát, hogy aztán azok jelentős részét egy fideszes alapítványnak "adományozzanak".

egriugyek.hu


 

h i r d e t é s