h i r d e t é s

Az MSZP tudni akarja az igazságot Mészáros Lőrinc újabb üzletéről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az MSZP tudni akarja az igazságot Mészáros Lőrinc újabb üzletéről

2019. december 30. - 07:50

 

Nekiállt kinyomozni az MSZP, vajon miért vette meg az állam a multimilliárdos gázszerelő, Mészáros Lőrinc Mátrai Erőművét. Korózs Lajos szocialista parlamenti képviselő a Klubrádiónak elmondta: amennyiben nem kapják meg a szükséges adatokat, akkor ki fogják perelni az MVM igazgatótanácsi döntését, a szándéknyilatkozatot és az adásvételi szerződést is.

December 27-én írtuk meg, hogy adatkiadási pert indít a Magyar Villamos Művek (MVM) ellen a Mátrai Erőmű megvásárlásának részletei iránt érdeklődő Tóth Bertalan szocialista pártelnök.

A kormányfő strómanjának tartott Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus szenteste előtti nap jelentette be, hogy eladta az érdekkörébe tartozó áramtermelőt – az ország második legnagyobb áramtermelőjét – az állami energiacsoportnak. A vételárat nem tették közzé.

Az MSZP-elnök előzetesen kérte az MVM-től az adásvételt megalapozó szándéknyilatkozatot, ám csak az erről szóló közlemény címét kapta meg. Az MVM arról is tájékoztatta, hogy a szándéknyilatkozat nem volt az igazgatóságuk előtt. Ezt Tóth Bertalan – az ügylet számos részletének elhallgatása mellett – szintén furcsállja.

Korózs Lajos MSZP-s parlamenti képviselő a Klubrádiónak azt mondta, szeretnék megtudni, hogy az MVM igazgatótanácsa foglakozott-e az adásvétellel azt megelőzően, hogy a vásárlás megtörtént volna. Arra is kíváncsiak, hogy „mibe kerül ez a kaland a magyar adófizetőknek, miért jó az államnak egy veszteséges erőművet megvenni, amit már be kellene zárni, és milyen járulékos költségeket vesz át az MVM”.

Ő is hangsúlyozta, hogy közadatigényléssel is fordultak, még az adásvételt megelőzően, az MVM-hez, szerették volna a szerződésről szóló igazgatósági döntés dokumentumát megszerezni, illetve megismerni a szándéknyilatkozatot, de egyik beadványukra sem kaptak kielégítő választ.

A szándéknyilatkozat megismerése kapcsán biztos, hogy pert indítanak. Ki fogják perelni az MVM igazgatótanácsi döntését, ha volt ilyen, és ha nem küldik meg részükre az adásvételi szerződést és annak minden mellékletét, akkor ebben az ügyben is pert fogunk indítani – tette hozzá az MSZP-s politikus. (hirklikk.hu)


 

h i r d e t é s