h i r d e t é s

Az ORÖ rasszista provokációnak nevezte a Mi Hazánk Mozgalom rendezvényét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az ORÖ rasszista provokációnak nevezte a Mi Hazánk Mozgalom rendezvényét

2020. június 02. - 10:31

 

Az Országos Roma Önkormányzat közleményben ítélte el a Mi Hazánk cigányellenes rendezvényét

Fotó: Erdős Dénes / Népszava

A Budapesti Rendőrfőkapitányság 2020. május 27-én 18.14 perckor kiadott közleményében az Országos Roma Önkormányzat épülete elé meghirdetett gyűlést a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősítette és felhívta a figyelmet a veszélyhelyzetben érvényes tiltásokra. A közlemény ellenére, bár a helyszínen jelen voltak, nem intézkedtek a rendezvény feloszlatásáról.
A hazai cigányság tekintetében komoly veszélyt hordoz magában az, hogy különböző szélsőséges nézeteket valló társadalmi csoportok, futballhuligánok egy rendezvény keretében nyíltan cigányellenes kijelentéseket tehetnek.
Álláspontunk szerint a rendezvény lebonyolítása, így különösen az ott elhangzott beszédek, azoknak tartalma, a résztvevők megjelenése, a rendezvényen viselt öltözékek önmagukban és összességében is alkalmasak voltak a külső szemlélőben félelemkeltésre, riadalom okozására.
Az Országos Roma Önkormányzat azonnali választ vár a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, hogy a korábbi tiltás ellenére miért nem oszlatta fel a rendezvényt. Kérjük és követeljük a felelősök megnevezését.
Az Országos Roma Önkormányzat a tegnap történt eseményekkel összefüggésben megteszi a szükséges jogi lépéseket, és büntetőjogi feljelentést helyez kilátásba a rendezvény szervezői ellen.
Nem tűrhetjük tovább, hogy különböző szélsőséges politikai haszonlesők állandó céltáblája legyen a hazai cigányság, nem tűrhetjük tovább, hogy akár csak verbális támadás is érje a magyarországi cigányságot.
A jövőben minden törvényes eszközzel élni fogunk az ellenünk irányuló szélsőséges megnyilvánulások visszaszorítása érdekében.
Az Országos Roma Önkormányzat 2020. június elején összehívja a nemrég létrehozott Koordinációs munkacsoportját, melyre várja minden közreműködni kívánó civil szervezetet.
Az Országos Roma Önkormányzat arra kéri a Magyarországon élő magyar állampolgárságú roma honfitársait, hogy nyugodjanak meg, és ne üljenek fel semmiféle rasszista provokációnak.
(OS)


 

Kommentek

h i r d e t é s