h i r d e t é s

Az orosz külügyminiszter szerint nem országa a felelős az élelmiszerválságért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az orosz külügyminiszter szerint nem országa a felelős az élelmiszerválságért

2022. július 25. - 08:19

Nem Moszkva háborúja idézte elő a globális élelmiszerválságot, és az orosz gabonaexportőrök eleget fognak tenni minden kötelezettségünknek - nyugtatta meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az egyiptomi vezetőket afrikai körútja első állomásán.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter - Forrás: Euronews

Szergej Lavrov vasárnap beszédet mondott az Arab Liga gyűlésén, majd tovább indult Ugandába. Ezt követően Etiópiába és Kongói Demokratikus Köztársaságba is ellátogat.

Ha valaki objektív szeretne maradni, olvassa el a Világélelmezési Program elemzését, miszerint már a koronavírus-járvány alatt nehézségek jelentkeztek az élelmiszerpiacon. Az utánpótlási láncok akkor szakadtak meg.

Egyiptom a világ egyik legnagyobb gabonaimportőre, tavaly beszállításainak 80 százaléka érkezett Oroszországból és Ukrajnából. A februári invázió miatt leállt a hajóforgalom, felgyorsult a világpiaci árak emelkedése, és ez érzékenyen érintette az egyiptomi gazdaságot. A pénteken Isztambulban aláírt megállapodások értelmében Moszkva és Kijev ENSZ felügyelet alatt "biztonságos folyosókat" hoz létre a Fekete-tengeren, így 25 millió tonna, Ukrajnában rekedt gabona indulhat útnak a világpiacra.

Vlagyimir Putyin telefonon tett ígéretet Abdel-Fattah Szíszi elnöknek, hogy a szállítmányok időben meg fognak érkezni.

Eközben vasárnap orosz robotrepülőgépek lebombáztak egy dokkban álló ukrán hadihajót és egy amerikai Harpoon hajóelhárító rakétákat tároló raktárat Odesszában. Moszkva szerint ez még nem sérti a megegyezést. (Euronews)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s