h i r d e t é s

Az ország egyik legnagyobb buszpályaudvara a Naphegy tövében?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az ország egyik legnagyobb buszpályaudvara a Naphegy tövében?

2021. május 06. - 20:28

Lemondásra szólították fel V. Naszályi Márta polgármestert a helyi civilek

V. Naszályi Márta és a tervezett buszparkoló látványterve

Már több ezren tiltakoznak a lakóövezetek közé tervezett gigantikus, 62 állásos, napi több száz buszt fogadó turistabusz-pályaudvar ellen, amelyet V. Naszályi Márta első kerületi polgármester akar megvalósítani két budapesti kerület, az első és a tizenkettedik határán.

Megépítése esetén ez lehet az ország egyik legnagyobb buszterminálja. Összehasonlításképpen, a hatalmas forgalmat lebonyolító budapesti Népliget buszállomáson 30 aktív, a Stadionoknál 12 aktív buszállás található. Noha korábban, politikai hátterétől függetlenül minden városvezetés a város szélére igyekezett terelni a buszállomásokat, most a városmag központi részébe kerülne egy giga-buszpályaudvar, amely a - tervek szerint napi több, száz turistabusz fogadása, parkolása és indítása mellett -,  azzal is rombolja a lakók életminőségét, hogy éjjel távolsági buszdepóként is működne, késő esti érkezésekkel és hajnali indulásokkal.

Az ügy újabb fordulata, hogy a helyiek lemondásra szólították fel V. Naszályi Mártát, mert megszegte azokat az ígéreteket, amelyeket a választóinak tett, még az önkormányzati választások előtt, egyoldalú, kötelező jognyilatkozat formájában. A polgármester azt állította: „Minden tervezett – a környezetminőséget és életminőséget érintő – önkormányzati intézkedésről érdemben tájékoztatják az érintett lakosságot és bevonják a döntések előkészítésébe…”

Ezzel ellentétben, ebben a nagyon lényeges kérdésben a Polgármester akkor, amikor ő került a megvalósítás során döntéshozói pozícióba, a helyi lakosságot nem kérdezte meg. Először a 2021. március 11-ei kerületi újságban állították kész tények elé a környéken élőket, ezt írva: „Jó ütemben halad a Déli Pályaudvar felhagyott üzemi területén kialakítandó turistabusz-parkoló előkészítése, ami tehermentesíti a Várat és a Gellérthegyet.” Később tartottak egy online fogadóórát, ahol megpróbálták a megdöbbent lakóknak eladni a projektet, de ez nem azonos a választási kampány során megígért  közösségi tervezéssel. Nem keresték meg a tervezett buszpályaudvar nyugati oldalán, a tizenkettedik kerületben élő érintetteket sem, csupán egy szűk körű, önkormányzati bizottsági ülésen ismertette a terveit a Polgármester, miután a tizenkettedik kerületi, Hegyvidéki Önkormányzat a hozzá beérkező nagyszámú lakossági panasz miatt az ülésre meghívta.

A terminál megvalósításán munkálkodó Polgármester nemcsak a közösségi tervezést vágta sutba, hanem a járványhelyzet adta kormányrendeletre hivatkozva ok nélkül meghosszabbította a projekttel kapcsolatos közérdekű adatigénylés teljesítésének határidejét. A helyiek immár 70 tételesre duzzad kérdéssorára annak ellenére nem válaszol a Polgármester, hogy erre egy online konzultáción  külön ígéretet tett. A rendelkezésünkre álló információk szerint a buszpályaudvar telkének tulajdonosával - a Magyar Államvasutakkal - az érintettek kifejezett tiltakozása ellenére - a bérleti szerződést már 10+5 évre aláírták. A látványtervek elkészültek, az üzemeltetésről is napvilágot láttak különböző elképzelések, ismételten csak az érintettekkel való egyeztetés nélkül.

https://szabad.ahang.hu/petitions/buszpalyaudvart-nem