h i r d e t é s

Az új-zélandi miniszterelnök beismerte, hogy régebben füvezett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az új-zélandi miniszterelnök beismerte, hogy régebben füvezett

2020. szeptember 30. - 14:41

 

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök egy szerdai választási vitaműsorban beismerte, hogy régebben kipróbálta a marihuánát.

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke - Forrás: The Independent

Új-Zélandon október 17-én tartanak parlamenti választást. Szakértők szerint a 40 éves Ardernnek minden esélye megvan rá, hogy újabb mandátumot szerezzen. Fő riválisa Judith Collins, a konzervatív Nemzeti Párt vezetője.
A választással egy időben népszavazást is tartanak: az új-zélandiak a marihuána rekreációs célú használata és az eutanázia engedélyezéséről dönthetnek. A kérdések megosztották az országot.
Második választási vitáján a moderátor kérdésére felelve Ardern elárulta: régebben füvezett. A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte, hogy csak a parlamenti választás után hajlandó elmondani, hogyan voksolt a népszavazáson.
"Azt akarom, hogy az új-zélandiak határozhassanak a kérdésben, és nem szeretném, ha ez a politikáról szólna" - indokolta meg döntését.
Vitapartnere, Collins ellenben leszögezte: sohasem próbálta ki a füvet, és ellene fog szavazni.
Mindkét politikust megkérdezték arról is, hogy szerintük Donald Trump amerikai elnök befolyása veszélyes-e a világra nézve? Collins úgy vélte, Trump az elmúlt időben jó munkát végzett az Izrael és Bahrein, illetve az Egyesült Arab Emírségek közötti békekötés nyélbe ütésével. A politikus kiemelte: elődeivel ellentétben Trump nem sietett háborúba. Ardern azzal vágott vissza: aggasztó, ha az a legtöbb, amit elmondhatunk, hogy nem került sor újabb háborúra.
Az új-zélandi miniszterelnököt liberális, befogadó és együttérző politikája miatt sokan az anti-Trumpnak nevezik. Ardern népszerűsége a koronavírus-járványra adott sikeres válaszai miatt töretlen: Új-Zélandon mindössze 1836 fertőzöttje és 25 halálos áldozata van a pandémiának. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s