fbpx Az USA szövetségeseinek sem tetszik Biden terve | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az USA szövetségeseinek sem tetszik Biden terve

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az USA szövetségeseinek sem tetszik Biden terve

2021. november 22. - 07:16

 

Joe Biden amerikai elnöknek kínos kérdésekkel kellett szembenéznie a Mexikóval és Kanadával folytatott november 18-ai csúcstalálkozón. Az USA két fontos kereskedelmi partnere – és egyben szomszédja - protekcionizmussal vádolja az amerikai elnököt, ami egy újabb komoly csapás a Biden által tervezett autóipari csomagnak.

A kép illusztráció! - Forrás: Michael Fousert/Unspash

A Biden-adminisztráció javaslatcsomagjának a része – az elektromobilitásra való átállás anyagi támogatása mellett -, hogy nagyobb adókedvezményt kapnának azok az autógyártók, amelyek tagjai az UAW-nek, azaz a legnagyobb amerikai szakszervezetnek. Emellett az importált autókra öt év után megszűnik a kedvezmény, tehát csak az Egyesült Államok területén gyártott, és a szakszervezeti munkások által összeszerelt autók élvezhetnék az igazi kedvezményeket.

A tervezet ellen korábban élesen tiltakozott a Tesla és a Toyota is – két olyan autógyártó, amely nem tagja az UAW-nek. A komoly amerikai gyártókapacitással rendelkező OEM-ek mellett azonban a szomszédos országok tetszését sem nyerte el a csomag.Sem Mexikó, sem Kanada nem támogatja

November 18-án a mexikói elnök, a kanadai miniszterelnök és az amerikai elnök csúcstalálkozót tartottak az autóipar csomag kapcsán. A terv fogadtatása nem volt kedvező: Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök a tervezet éppen ellentmond az eredeti céljának, és nem segíteni, hanem hátráltatni fogja az elektromos autók terjedését.

Justin Trudeau az intézkedés káros gazdasági hatásaira figyelmeztetett. Korábban mindkét ország hivatalos levélben kifogásolta a tervezett adókedvezményeket. Kanada és Mexikó lényegében tehát protekcionizmussal vádolják az Egyesült Államokat.

Detroitban örülnének a csomagnak

Természetesen más a helyzet, ha a hagyományos, „szakszervezeti amerikai gyártók” dolgozói nyilatkoznak a csomagról. November 17-én, az említett csúcstalálkozó előtt Biden Detroitban azt hangsúlyozta, hogy a kormány gondoskodni fog róla, hogy az amerikai elektromos autókat helyben, Michigan államban gyártsák, ne a világ különböző részein.

Biden emellett gyors növekedést ígért a városnak, az őt hallgató autóipari munkások pedig nagy tapssal fogadták a beszédet – írja az Industry Week.

Jelenleg 7500 dollárnyi adókedvezményt kapnak az elektromos járműveket előállító gyártók, ám ezt csak az első 200 ezer legyártott elektromos autó után vehetik fel – ezt a határt idén a Tesla mellett a General Motors is túllépte már.

A vitatott csomagban eltörölnék a kétszázezres határt, illetve 4500 dollár plusz kedvezmény járna az amerikai szakszervezeti tagok (UAW-tagok) által összeszerelt autók után, és még 500 dollár plusz kedvezményt kapnának az amerikai akkumulátort használó autók.

A törvényjavaslat elfogadása azért sem egyszerű feladat, mert azt egyes Demokrata Párti képviselők sem támogatják, viszont a Kongresszusban és a Szenátusban is nagyon szűk a többsége a pártnak, így csak a kormányzó párt teljes támogatásával menne át a tervezet. (autopro.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s