h i r d e t é s

Az üzleti stratégia megalkotása is egyfajta művészet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az üzleti stratégia megalkotása is egyfajta művészet

2024. május 14. - 10:19

A vállalati stratégia fontos szerepet tölt be a cég életében. Nagyrészt ez fog dönteni arról, hogy a gazdasági kihívásokat sikerül leküzdeni, a kitűzött célok pedig teljesülni fognak vagy sem. Ez nem egy divatos feladat, hanem a hatékony vezetés és a vállalati fejlődés egyik legfontosabb alapja.

Forrás: thalassys.hu

Mikor kell elkészíteni a stratégiát?

Stratégiára mindig szükség van, rendszerint az év végén kerül kiértékelésre a jelenlegi, majd tervezésre a jövő évi. Összességében azonban ez egy folyamatos munka, amely hozzájárul a vállalat hosszú távú fenntarthatóságához és a sikerekhez. A Thalassys stratégiakészítésben is tud segíteni, mivel ez egy olyan művelet, amit az esetek többségében érdemes szakemberre bízni. Nem hiába írtuk azt a címben, hogy a stratégiaalkotás gyakran művészetnek bizonyul.

Sajnos sok cég életében lehet tapasztalni azt, hogy vagy stratégia nélkül működnek, vagy nem megfelelőt használnak. Sokszor abban sincs egyetértés, hogy pontosan mit értenek stratégia alatt. Az esetek többségében ilyenkor az értékesítési stratégiára gondolnak, de ebbe egyrészt a marketingstratégia is beletartozik, másrészt a vállalati stratégia egy sokkal nagyobb tervezet, ami a fejlesztéseket, a hatékony működést és a munkaerő gazdálkodását is magába foglalja a szükséges egyéb tervek és lépések mellett.

Az üzleti környezet is folyamatosan változik, de emellett az összeolvadások és terjeszkedések is olyan körülményeket teremtenek, amely során új irányvonalakat kell kialakítani a stratégiában. A sikeres változáskezelés ma már elengedhetetlen egy fejlődő vállalat esetében, pláne, ha a növekedés az egyértelmű cél a következő időszakban.

A jó stratégia azért is fontos, mert mögé az egész cég összes dolgozója be tud állni, és mindenki számára meghatározásra kerülnek a közös és egyéni célok.

A stratégia nem egy kőbe vésett terv

Sokan gondolják így, hogy a stratégiától semmilyen körülmények között sem szabad eltérni. Pedig sajnos a külső tényezők gyakran változnak, amelyekhez menet közben is alkalmazkodni kell. Ezért is kell folyamatosan megvizsgálni azt, hogy a stratégia hogyan valósul meg, ha pedig szükséges, akkor mindenképpen avatkozzunk be. Évente legalább egyszer át kell gondolni, hogy milyen módosításokat érdemes elvégezni.

Hogyan történik egy hatékony vállalati stratégia elkészítése?

Az első lépés minden esetben a vállalkozás átvilágítása, hogy ezzel egy megfelelő alapot teremtsünk a tervezéshez. Fel kell mérni az igényeket, célokat, az eddig teljesült vagy nem teljesült stratégiákat, terveket. Utána jöhet az új stratégia elkészítése, amiben meghatározzuk a visszamérési pontokat, a konkrét lépéseket, az erőforrásokat, célokat, körülményeket és lehetőségeket. Ezt követően kezdődhet a megvalósítás, amely során a visszamérésről sem szabad megfeledkezni, hogy tudjuk, minden a terv szerint halad-e.