fbpx Azonnali szigorításokra volna szükség az Magyar Orvosi Kamara szerint | CIVILHETES

h i r d e t é s

Azonnali szigorításokra volna szükség az Magyar Orvosi Kamara szerint

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Azonnali szigorításokra volna szükség az Magyar Orvosi Kamara szerint

2021. november 17. - 17:22

 

A MOK közleménye szerint a számok meredeken emelkednek, a járvány tombol, így további szigorításokra lenne szükség.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A MOK szerint a mai adatok alapján, az 565 lélegeztetett beteg az legalább másfélszer, inkább kétszer annyi súlyos állapotú beteget jelent, aki már intenzív ellátásra szorulna – ha lenne számára hely.

Mint írják, a diagnosztizált új fertőzöttek több mint egytizede kórházi felvételre szorul – azaz sokkal több fertőzött lehet, de napi több száz betegfelvétel, a már ápolt betegek számának 10 százalékos napi növekedése is hatalmas szám, óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra.  Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe az Sürgősségi osztályok, újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a COVID ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve.

A MOK szerint az intenzív osztályok – noha itt is újra újabb és újabb részlegeket nyitnak – telítődnek, mindez nem meglepetés: láttuk a környező országokban az esetszámok drámai növekedését, de itthon a jól induló, ám lelassuló oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés, ezek az osztályok pedig egy ponton túl racionálisan nem bővíthetőek tovább. Hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek, megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia – tették hozzá.

Ha magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat, ha ki akarja mutatni megbecsülését az érte küzdő hősök iránt, akkor

  • rendezzék az ügyeleti díjazást
  • emeljék meg érdemben a szakdolgozói béreket
  • kezdjék meg az egészségügy problémáinak érdemi kezelését
  • de legfőképpen: lassítsuk le együtt a betegek számának növekedését, a kórházak elözönlését – szólított fel a Magyar Orvosi Kamara.

A MOK szerint ezért a következő szigorításokra lenne szükség:

  • legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben (bevásárlóközpontok, boltok, mozik, színházak, stb.)
  • szüntessék be a tömegrendezvényeket
  • kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele hat  hónapon belül) vagy friss negatív PCR teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik)
  • támogassák a távmunkát, home-office-t
  • valamint hangsúlyozzák a rendszeres kézmosás és a távolságtartás fontosságát.

(MOK)


 

Kommentek

h i r d e t é s