h i r d e t é s

Balog meglebegtette mi lesz az Orbán-kormány egyik első lépése: újabb iskolát építhetünk Irakban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Balog meglebegtette mi lesz az Orbán-kormány egyik első lépése: újabb iskolát építhetünk Irakban

2018. április 27. - 17:38

 

Újabb iskolát építhet Irakban a magyar kormány - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, a Magyarországon ösztöndíjasként tanuló üldözött keresztény fiatalok évzáró ünnepségén.

Forrás: zoom.hu

Balog Zoltán elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök javasolta, hogy a megalakuló új kormány első döntései között szerepeljen egy újabb iraki iskola építése. 

A miniszter szerint ez jelzi, hogy a kormány folytatni akarja az üldözött keresztények támogatását, továbbra is szolidaritást vállal ezekkel a közösségekkel.

Balog Zoltán a 67 ösztöndíjasnak azt mondta, meghívásuk Magyarországra három célt szolgált. Egyrészt, hogy versenyképes tudást és diplomát szerezzenek, másrészt, hogy találkozzanak európai keresztény közösségekkel, mivel Európáról egyre inkább az a kép alakul ki, hogy már nem keresztény földrész.

A miniszter felidézte: jordániai utazása során egy táborban a Szíriából menekült keresztények azt mondták neki, nem mernek hazamenni, és Amerikába, Kanadába vagy Ausztráliába költöznének, Európába azonban nem, mert ott is félniük kellene az iszlámtól. Szerintük az európai menekülttáborokban a keresztény menekülteknek ugyanúgy félniük kell az iszlám többségtől, és úgy látják, hogy Európában nem védik meg a keresztényeket.

Mi azt szeretnénk, ha Magyarországon mint keresztények érzenétek jól magatokat

- fogalmazott a tárcavezető.

Az ösztöndíjprogram harmadik célja, hogy a fiatalok hazavigyék Magyarország üzenetét, hogy "nem felejtettük el őket, szükségünk van rájuk", és arra, hogy  őrizzék hitüket.

Balog Zoltán kitért arra: az ösztöndíjprogram keretében jövőre kétszáz fiatal tanulhat Magyarországon, a programra 2500-an jelentkeztek.  

Az ösztöndíjprogram célja, hogy a Közel-Keletről érkező fiatalok a Magyarországon megszerzett szaktudás birtokában hazatérve hozzájáruljanak közösségeik újjászerveződéséhez a fegyveres konfliktusok által sújtott régiókban. 

Az ösztöndíjasok Egyiptomból, Irakból, Szíriából, Libanonból és Nigériából és Iraelből érkeztek, és a 2017-2018-as tanévben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem hallgatói voltak.

(MTI)


 

h i r d e t é s