h i r d e t é s

Barbár magyar szülészeti gyakorlat ellen született precedens értékű ítélet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Barbár magyar szülészeti gyakorlat ellen született precedens értékű ítélet

2022. december 31. - 05:54

Pert nyert a kórházzal szemben az édesanya, akit két napra elszakítottak újszülöttjétől – számolt be szakmai blogján legutóbbi sikertörténetéről a Társaság a Szabadságjogokért.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a perben egy olyan édesanyát védett, akit a kórházban azonnal elszakítottak újszülött kisfiától, majd a gyermek koraszülöttségére hivatkozva csupán napi fél óra látogatást engedélyeztek neki.

Ez az állapot több mint 48 órán át tartott, mire a család el tudta intézni, hogy a baba és az anyuka átkerüljenek egy olyan intézménybe, ahol nem választják szét őket.

TASZ által precedens értékűnek nevezett ítéletben a bíróság végül kimondta: a hazai kórház jogsértően járt el, mert az édesanyának igenis joga van ahhoz, hogy kapcsolatot tartson az újszülöttjével.

A babával való kontaktust pedig nem lehet sem aránytalanul, sem indokolatlanul korlátozni.

Mai napig megszenvedi az első két nap traumáit a család

Az édesanya elmondása alapján a korai elválasztás gyermekében és benne is mély nyomokat hagyott, sőt, egyenesen traumatikus volt.

Az öt évvel ezelőtti eseményeket az anya és a kisfiú azóta sem heverték ki: a gyermek máig jóval több figyelmet igényel, mint idősebb testvérei, három éves koráig akár nyolcszor is felébredt éjszakánként, illetve testi kontaktus nélkül a mai napig nehezen tud elaludni.

A TASZ szerint ügyük főhősének története olyannyira nem egyedülálló, hogy jelenleg is napi szinten megtörténik Magyarországon: a szülészeti erőszak a magyar nők valósága.

Az újszülött és az anya elválasztása jelenleg is bevett kórházi gyakorlat a hazai intézményekben, különösen koraszülésnél.

Ugyanakkor az Alaptörvény védi az emberi méltóságot, a magánszférát és a családi életet, továbbá a gyermek védelméhez és gondoskodáshoz való jogát. Miközben az egészségügyi törvény rögzíti a kapcsolattartáshoz való jogot is. 2016-ban az ombudsman szintén megállapította: lehetővé kell tenni, hogy az anya és az újszülött minél több időt tölthessenek együtt. (napi.hu)