h i r d e t é s

Bayer Zsolt, a keresztény lovag és az „argentin libsi”

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Bayer Zsolt, a keresztény lovag és az „argentin libsi”

2019. december 10. - 17:56

 

A Fidesz 5. számú tagkönyvének tulajdonosa 1990-től a Fidesz alapításától kezdődően 1993-ig a párt sajtófőnöke volt. 

1993-ban egy időre szakított a Fidesszel és a Népszabadság  főmunkatársa lett. Lépését azzal indokolta, hogy főleg Simicska Lajos miatt hagyta el a pártot, mert egyre több lett körülötte a fegyveres őr, és „lassan kezdtünk úgy kinézni, mint valami kokainbáró rezidenciája Kolumbia-alsón”. 1994-ben így írt Horthy Miklós kenderesi újratemetéséről a Népszabadságban: „Kenderesen veszett el végképp minden. A kormányzó sírjánál nyilvánult meg az új hatalmi elit azon szándéka, hogy az elmúlt negyven évet zárójelbe téve, Kádár diktatúráját Horthy embertelen és tisztára moshatatlan rendszerével haladja meg.” – Ennek tükrében gondoljunk (ha már Bayer úr nem teszi!) a jelenleg tapasztalható Horthy-kultuszra.

„Azt is aláírom, hogy Horthy személyiségéhez is lehet árnyaltabban közelíteni, hiszen mégiscsak volt egy kiugrási kísérlete, vagy Hitler parancsával szembeszegülve átengedte Magyarországon a menekülő lengyeleket, a két nép történelmi barátságára hivatkozva. Rendben van. De igazságosnak minősíteni a Szovjetunió megtámadását, az én hitem szerint tarthatatlan álláspont...” - írta 1990 augusztusában a Kurír egyik reggeli kiadásában az illiberálissá átlényegült megmondóember, akkor még ultra liberális megmondóemberként.

Az MSZMP központi lapjába írogató Bayer Zsolt, 1990-ben még azt sem tudta, hogy mi a különbség a hadüzenet és a hadiállapot beállta között. Nos, akkor magyarázzuk el neki, hogy míg a „hadüzenet” egy deklarált háborús nyilatkozat, addig a „hadiállapot beállta” nemzetközi jogi értelemben vett kötelezettség a hadba lépésre. - Egy ipso facto jogkövetkezmény, ami azt jelenti, hogy egy Magyarország elleni támadás - konkrétan a vélelmezetten szovjetnek tulajdonított kassai bombázás - után nincs szükség hadüzenetre, hiszen az ellenséges erők indítottak támadást hazánk ellen, így a hadiállapot automatikusan, kvázi önmagától beállt.

Ez a régi tudománytalan marxista zagyvaság, hogy Magyarország megtámadta a Szovjetuniót egyszerűen nem igaz, de ezt liberális, baloldali újságíróból antiszemita húrokat pengető „nagy nemzeti megmondóemberré” átvedlett Bayer már biztosan másképpen látja, mint közel 30 évvel ezelőtt.

Magyar Hírlap 2013. február 5-i számában ezt írta: „A cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. Akkor és azzal akar üzekedni, akit és ahol meglát. Ha ellenállásba ütközik, gyilkol. Ott és akkor ürít, ahol, és amikor rájön. Ha valamiért ebben akadályoztatva érzi magát, gyilkol. Az kell neki, amit meglát. Ha nem kapja meg azonnal, elveszi és gyilkol. A cigányok ezen része bármiféle emberinek nevezhető kommunikációra képtelen. Leginkább tagolatlan hangok törnek elő állati koponyájából, és az egyetlen, amit ért ebből a nyomorult világból, az az erőszak. Mindeközben a cigányság ezen állattá lett fele az idióta nyugati világ „vívmányait” használja. Nézze meg mindenki, hogyan pózolnak a Facebookon, kezükben fegyverrel, nyakukon félkilós aranylánccal, pofájukon a „bármikor kicsinállak, te hülye magyar paraszt” kifejezéssel a „megélhetési bűnözők”. Nézzétek meg a Sávoly Gergőt leszúró patkányt és haverjait a Facebookon: látni fogjátok, hogy mindhárom potenciális gyilkos. Eo ipso gyilkos. Nem tolerálni kell és megérteni, hanem megtorolni […] Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!”

Épp’ a mai napon, 2019. december 10-én, az észak-atlanti katonai szövetség csúcsértekezletén jelentette ki Orbán, hogy „a NATO a valaha volt legerősebb katonai szövetség, melynek Magyarország is hűséges és kiszámítható tagja…” – Így vélekedett az életfogytig tartó miniszterelnöksége tizedik évében, néhány nappal a legutóbbi Putyinnal tartott megbeszélése után. Az igaz, hogy Bayer Zsolt ideológiai köpönyegforgatása szinte páratlan, hiszen csak Orbán Viktor kaméleoni színeváltozása látványosabb, Bayer Zsolt szovjet-, orosz-barátsága mindvégig megmaradt, hiszen ma is Putyint élteti. 2017. április 25-én „a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvény parlamenti tárgyalásán megjelent tüntetők ellen kelt ki, azok ellen, akik transzparenseikkel némán, a képviselőket nem zavarva demonstráltak. Bayer Zsolt úgy fogalmazott: „Ha még egyszer ezek vagy ilyenek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön (...) ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat. Ez ugyanis Magyarország parlamentje, nem pedig a nyilvános vécé, ahová ezek valók…”

Az újságírót - ha újságírónak lehet nevezni a néhai Streicher színvonalán billegő Fidesz-propagandistát - felháborította egy evangélikus esperes kormánykritikus prédikációja.

Meglepő bejelentést tett Bayer Zsolt a Sajtóklubban. A propagandistát felháborította, hogy a közrádióban közvetített prédikációjában Mesterházy Balázs evangélikus esperes az otthonmaradó szavazókról, a bevándorlás ellenes kormányzati hirdetésekről és az összefogásra képtelen ellenzéki pártokról beszélt, még a Comedy Central szavazásra felhívó reklámspotjait is megemlítve.

Bayer szerint az, hogy az ellenzéki média pozitívan fogadta Mesterházy szavait, azt jelenti, hogy a papok ezen túl bátran "hirdethetnek aktuálpolitikát", akár a választás napján is. A kormánykritikus orgánumok ugyanis csak akkor gyűlölik a templomi politizálást, ha valaki a kormányoldal politikáját erősíti meg, „ha az ellenzék hátsójába ugrik bele”, akkor azt csodálatosnak minősítik – véli Bayer, aki aláírja, hogy „egy gazember pap” szavaival nem lehet azonosítani egy egyházat, ám ő régóta kritikusan szemléli az evangélikus egyházat, amely mindent megtagadott, ami ő számára fontos.

Bayer ezután kijelentette: hosszú vívódás eredményeként elhatározta, hogy kilép az evangélikus egyházból, és – minthogy a katolicizmus mindig is vonzotta – katolizálni fog.

 

2017. július 12-én a miskolci televízió Helyzetkép című műsorában újra Ferenc pápát kritizálta a menekültekhez való viszonya miatt, akit „liberális marhákhoz” hasonlított. Bayer arra is kitért, hogy Ferenc „migráns hátterű pápa, akinek az égvilágon semmilyen európai kötődése sincsen”, de elhangzott tőle az „argentin libsi” kifejezés is.

 

Kollár Erzsébet

Budapest, 2019. december 10. napján


 

h i r d e t é s