h i r d e t é s

Begurult a nyugdíjas érdekvédelmi szervezet - követelésekkel is előálltak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Begurult a nyugdíjas érdekvédelmi szervezet - követelésekkel is előálltak

2019. november 28. - 12:58

 

Jóval 3 százalék feletti nyugdíjemelést, 2021-re pedig a jelenleginél lényegesen igazságosabb számítást, a vegyes indexálású rendszer bevezetését követeli a legnagyobb nyugdíjas szervezeteket tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET). - írja a napi.hu.

Illusztráció: mno.hu

Hiába gondolják a kormánynál, hogy az év végi nyugdíj prémiumokkal megoldják az idős emberek megélhetési problémáit, egyszerűen tény: a költségvetés egy jelentős részét 10 hónapig a nyugdíjasok nagy többsége finanszírozza, miközben százezrek éppen csak nem halnak éhen

- állítja a legnagyobb nyugdíjas szervezeteket tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa.

A NYUSZET közleményében azt írja, hogy a szervezet a nyugdíjemelés módszerének és mértékének megváltoztatása mellett elvárja a 2020-ra kalkulált 3 százalékos infláció mértékének megfelelő, jóval 3 százalékos nyugdíjemelést, majd 2021-re az igazságosabb vegyes indexálású - a béremelésekkel és a gazdaság növekedésével arányos - számítási rendszer bevezetését.

Juhász László, a NYUSZET elnöke továbbá kiemelte: tévedés azt gondolni, hogy a nyugdíjemelés novemberi kiegészítése és a nyugdíjprémium lehet a végeleges megoldás az idősek súlyos megélhetési problémáira. A nyugdíjemelésnek ez a módszere, vagyis az év végi stoppolgatás hosszú távra konzerválhatja a jelenlegi gyakorlatot: tíz hónapig a létminimumon és alig felette élő nyugdíjasok finanszírozzák az állami költségvetés egy részét. Ezt az állapotot az éves infláció alultervezése teremti meg.

E mellé zárkózik fel a nyugdíjprémium intézménye, melynek bevezetése, az inflációkövető nyugdíjemeléssel együtt a gazdasági világválság hazai következménye volt

-  véli Juhász, aki azt is hozzátette: ma már "Magyarország jobban teljesít", s ha ez így van, akkor a NYUSZET szerint ebből a nyugdíjasoknak is profitálniuk kell.

A szervezet "sok százezer nyugdíjas érdekében" elvárná, hogy a kormány változtasson a jelenlegi gyakorlaton, s álljon át a vegyes indexálású számítási rendszerre, amely a gazdaság mindenkori állapotához, valamint a bérekhez is sokkal jobban igazodik. Ez a követelés azonban láthatóan nem érte el a kormány ingerküszöbét

- állapította meg az elnök.

A NYUSZET elnöke szerint a szervezet azt is elvárná a kormánytól, hogy a jelenlegi GDP arányos 0,3 százalék helyett legalább az EU átlagának megfelelő 0,5 százalékot fordítsa a szociális- és idősellátásra.

Az elnök hozzátette: a NYUSZET szolidáris az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókkal, s csatlakozik az ágazat dolgozóinak demonstrációihoz.

napi.hu


 

h i r d e t é s