h i r d e t é s

Portik: Habonyon keresztül szabta meg, milyen irányba menjen a Fidesz

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Portik: Habonyon keresztül szabta meg, milyen irányba menjen a Fidesz

2015. február 13. - 13:46
3 komment

 

Portik Tamás egykori katonája az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság összevont perén kijelentette, biztos abban, hogy az egykori marketingigazgató nem egyedül, hanem volt cégtársaival, Drobilich Gáborral és Ferencsik Attilával egyetértésben döntött Boros József Károly likvidálásáról.


Fotó: Mészáros Péter/PS

Beszélt arról is, tanúja volt, ahogy a három férfi Prisztás József sorsáról is egyeztetett, és akit, ha „nem változtat a hozzáállásán”, akkor a Fogorvossal,  azaz Roháccsal fognak megöletni. De a tárgyaláson elhangzott az is, hogy Portik egy másik bizalmasa többször is személyesen vitt pénzt az életvédelmi alosztály volt vezetőjének, Doszpot Péternek. Portik pedig saját ügye mellett arra tért ki, az olajszőkítők a politikának, az MDF-nek köszönhetik milliárdjaikat.

Zsóvár Imre és a 6-os számú védett tanú zárt láncú meghallgatásával folytatódott csütörtökön azAranykéz utcai robbantás pere a Fővárosi Törvényszéken. A 6-os tanú, Portik egykori „titkárnője” újra elmondta, az energolos jó rendőri kapcsolatainak köszönheti, hogy ebben az ügyben is megúszta a felelősségre vonást. A volt bizalmas szerint, ha a hatóságok akkoriban nem lettek volna lefizetve, akkor Boros felrobbantásán kívül a Hoffmann-, a Lakatos- és a Prisztás-ügyet fel lehetett volna deríteni. A nő elmondta, Boros részletes vallomása az energolosok körében nagy riadalmat okozott, valamint megismételte, a pentitó videóvallomásátPortik vagy Zámbó Gyula ügyvéd, vagy pedig Chilkó Ferenc segítségével  megszerezte és sokszorosíttatta. Elhangzott, Zámbó állítólag olyan kijelentést is tett Portikéknak az Energol Rt. és a Conti Car ellen zajló eljárással kapcsolatban, hogy „ha nincs tanú, nincs ügy”.

Portik, a gyilkossággal egyben akarta tartani a "csapatot"

Szóba került az is, a Kacsa becenevű Lendvai János is utalt rá, „ők” állnak a robbantás mögött. A tanúnak nem sokkal a merénylet után született gyereke, amire a robbantás helyszínén jelenlévő férfi kijelentette, hogy „egy jó ember született, egy rossz ember ment el”.  Kacsa állítólag biztos volt abban, hogy senki nem fogja azt gondolni, hogy Portik volt a megbízó, ha egyik legközelebbi embere ott van a helyszínen és „menti az embereket”. A nő hozzátette, ő úgy gondolta, Prisztás lelövése után befejeződnek a gyilkosságok és nem hitte volna, hogy Portik egy ilyen súlyú bűncselekményre „is képes lesz”. Szerinte a vallomása miatt a vádlott igenis haragudott Borosra, akit “mindenféle köcsögnek” elmondott. „Akit te leköcsögözöl, az utána elég gyorsan meghal”- mondta Portiknak a tanú. Az egykori bizalmas Boros megöletésének indokaként megemlítette, hogy Portik azt gondolhatta, a gyilkossággal „egyben tudja tartani a csapatot”, Drobilichék előbb ki tudnak jönni az előzetesből. Ezzel kapcsolatban újra elhangzott T. András egykori ügyész neve, aki milliós összeget kapott azért, hogy a vádlottak előbb szabaduljanak az előzetes letartóztatásból. Kiderült, a tanú vallomása alapján a Központi Nyomozó Főügyészség eljárást indított, de elévülés miatt megszüntették a nyomozást.


A koronatanú szerint Doszpot Péter az Energol-vezér embere volt.
Fotó: Helyitipp.hu

Többször is lefizették Doszpot Péter

A tárgyaláson ismételten szóba kerültek a Rohácról készült meglévő és eltüntetett kamerafelvételek is. A nő szerint a lefizetett rendőrök miatt tűnt el, illetve nem került elő több felvétel az Aranykéz utcai robbantóról. Ezzel összefüggésben a védett tanú kijelenttette, hogy a nyomozást vezető Doszpot Péter ekkor már az energolos embere volt, aki ugyan nem volt rajta a fizetési listán, de bizonyos „ügyletek után pénzt kapott”, ő például személyesen is vitt többször pénzt a sztárrendőrnek. Sőt, elhangzott, hogy Doszpot az Aranykéz utcai robbantás után „körberohangált a helyszínen és leszereltette, elvitette a kamerákat” úgy, hogy mindezt szabályosan lepapírozta volna. A bizalmas Portikkal kapcsolatban a tárgyaláson több bűncselekményt is megemlített, amire az Energol-vezér adhatott utasítás. Beszélt arról, hogy a 2002 januárja óta nem látott Radics családot is Portik tüntette el, valamint szóba hozta, hogy Rohác első munkája az energolosoknak Cinóber kivégzése volt. A tanú szerint a szlovák férfinek az emberölés előtt megmutatták az áldozatot a Művészinasban. Az olajos egykori titkárnője elmondta, külön nem kérdezett rá Portikék piszkos ügyeire, „de sajnos így is túl sokat tudott”. A nő szerint a gyilkosságoknál mindig volt egy figyelő ember, aki jelentett Portiknak, miután elvégezték a „munkát”. Példaként elmondta, hogy az Aranykéz utcai merényletnél Kacsa, a Cinóber-gyilkosságnál pedig Zsóvár Imre telefonált a vádlottnak, de a tanú úgy emlékszik, Fenyő János lelövése után is jelentettek ez Energol-vezérnek.

Rohác újra Gyárfás meghallgatását kérte

A védett tanú megemlítette azt is, hogy Portiknak a Művészinas étterem utcájában volt egy lakása, amit irattárként rendezett be és adatokat tárolt bizalmasairól, illetve azokat az embereket, akikkel üzleti kapcsolatba került, feltérképezte. A tanú szerint a vádirattal ellentétben Rohác egy Aranykéz utcai lakásból robbantott, majd egy másik lakásban egy hónapig húzta meg magát. Rohác észrevételében jelezte is, hogy több ellentmondás is van Zsóvár, a vádirat és a 6-os tanú elmondása között, továbbá felhívta a figyelmet a tanú szavahihtetlenségére. Az elsőrendű vádlott újból kérvényezte, hogy a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban kerüljön sor Gyárfás Tamás meghallgatására, mert a 6-os számú tanú korábban terhelő vallomást tett rá. Portik hazugságnak nevezte egykori titkárnője szavait, akit az ellentmondások miatt szembesíteni szeretett volna a bíróság is a ma szintén meghallgatott Zsóvárral, az olajos volt katonájával, de a nő ezt nem vállalta, állítása szerint azért, mert „fél”.

Hárman dönthettek Boros haláláról

Zsóvár mai tanúmeghallgatásán többször összeszólalkozott a két vádlottal, Portik például a tanú szemére vetette, hogy nem érti, „miért teszi ezt vele”, már „harminc hónapja előzetes letartóztatásban van, nyolc hónapja nem látta a családját”, cellatársa pedig rendőr, „aki mindent elkövet, hogy neki rossz legyen” Erre Zsóvár azt felelte, hogy Portikot viszont „még soha nem lőtték fejbe”, emiatt „elvesztette a családját és az egész életét felborították”.  „Nem tudom, miért döntöttél úgy, hogy engem fejbe kell lőni?” – kérte számon a harmadrendű vádlottat a tanú. Portik felszólította Zsóvárt, hogy esküdjön meg a gyerekei és a felesége életére, hogy igazat mondott, amikor arról beszélt, hogy ötvenmilliót vitt Rohácnak a merényletért. A tanú erre megesküdött, mire Rohác közbe kiálltott: „Mocsok”! Zsóvár újra megismételte, szerinte Portik rendelte meg Boros megölését, de biztos volt abban is, hogy a merényletről Portik Ferencsikkel és Drobilichal egyetértésben döntött és telefonon egyeztettek a pentitó likvidálásáról . Elmondta azt is, hallotta, amint a három férfi Prisztásról beszél, hangsúlyozva, ha a vállalkozó „nem változtat a hozzáállásán”, akkor a Fogorvosra, azazRohácra  „bízzák az ügyet”. A tanú hozzátette, most sem lehet nyugodt, hogy nem kap-e golyót a fejébe, mivel nem lehet tudni, hogy az elsőrendű vádlott 1999-ben kivel lövette le. Szóba került az is, hogy miután az ügetőnél sikertelenül próbáltak megölni Lakatos Csabát, az energolosok a kórházban egy páncélököllel akarták kilőni, de a merényletre végül nem került sor. Portik a tanút azzal szembesítette, hogy a Prisztás-gyilkosság tárgyalásán valótlant állított a bíróságon, amikor a gyilkossági ügyekről kérdezték, hiszen akkor még azt mondta, semmit nem tud a leszámolásokról.

Az Energol-vezér ezúttal Habonyra vallott

Portik a mai tárgyaláson ismét „elővette” Pintér Sándort és megismételte, a belügyminiszter adott megbízást Boros likvidálására. De „vallomása” szerint Pintér nem csak „gyilkoltatott”, de „drogüzletekben” is benne volt, valamint „bűnszervezetet vezet”. Hangsúlyozta, ha ő mindent elmondana, amit tud, akkor a belügyér környezetéből több embert is le kellene tartóztatni. Elmondta azt is, hogy szerinte a vele jó kapcsolatban lévő Pápa Marianne „a Fidesz agytrösztje”ő mondja meg Habony Árpádnak, Orbán Viktor tanácsadójának, hogy „milyen legyen az irányvonal”. A harmadrendű vádlott büszkén kijelentette, hogy volt rá példa, amikor ő maga szabta meg, „hogy milyen legyen az irány és ebből ő sok pénzt keresett”. Szóba hozta az olajszőkítők számára busás hasznot hozó jövedéki törvényt is Portik, „amit a politikának, az MDF-nek köszönhetnek”.  Az egykori olajos újra felhozta, hogy a kormánypártok érdekében álltak a 98-as székházrobbantások, és a Fidesz hatalma „az erőszakban született”.

Ugyanakkor a Portik-Laborc találkozók jegyzőkönyvének a PestiSrácok.hu-n történt kiszivárogtatása óta közismert, hogy Portik fideszes politikusok lejáratását vállalta különféle állami és igazságszolgáltatási előnyökért.

 

pestisracok.hu


 

h i r d e t é s