h i r d e t é s

Belső levelezésben pirítottak oda a vírus miatt pánikoló külügyeseknek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Belső levelezésben pirítottak oda a vírus miatt pánikoló külügyeseknek

2020. március 18. - 15:38

 

Attól, hogy járvány van, még senki sem mentheti fel magát a munka alól – üzent az Index birtokába került levélben a dolgozóknak Szijjártó Péter helyettese.

Külgazdasági és Külügyminisztérium

A külügyminisztériumban tapasztalható, néhol „már-már fejvesztettségbe hajló válsághangulatról” árulkodik egy levél, amelyben Magyar Levente miniszterhelyettes osztotta ki a tárca főosztályvezetőit és a nagyköveteket is, ha a koronavírusra hivatkozva nem dolgoznak a rendes ügymenetben – derül ki egy, az Index által megszerzett belső levélből. A lap egy másik levelet is megszerzett, ebben azonnali berendeléssel fenyegették meg azokat a misszióvezetőket, akik nem válaszolnak azonnal és helyesen a vírussal kapcsolatos kérdésekre.

Magyar Levente levelét Dancs Ferenc helyettes államtitkár továbbította hétfőn délelőtt a tárca főosztályvezetőinek. A levélből kiderül, hogy Magyar szerint a vírusveszély miatt fellazult a munkafegyelem a külügyben, aminek a jelét ő egyértelműen tapasztalja.


Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára - Forrás: MTI/Mónus Márton

„Kérek mindenkit, akit érint, hogy vezetőként függetlenítse magát az általánossá vált, néhol már-már fejvesztettségbe hajló válsághangulattól, és a leghatározottabban vegye elejét annak a vírushoz hasonló sebességgel terjedő jelenségnek, hogy a fertőzéstől való atavisztikus félelem fogságában munkatársaink közül egyre többen érzik magukat felmentve a hivatali rend írott és íratlan szabályai alól” – írta a miniszterhelyettes. A levélben hangsúlyozza, hogy 

az észszerű megelőző intézkedéseket nemcsak támogatja, de el is várja, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy a vírusveszélyre hivatkozva ne dolgozzanak az emberek.

Magyar utasításba adta, hogy az egyes misszióknak a felügyelő helyettes államtitkárral kell jóváhagyatniuk a munkavégzés szokásos rendjét érintő „legcsekélyebb változtatást” is.  A munka, jóllehet sok esetben akadályoztatott, nem állhat le – figyelmezteti a főosztályvezetőket a miniszterhelyettes. „Különös készségességet kérek az bajbajutott magyar állampolgárok ügyeinek figyelmes és hatékony intézésében” – írta Magyar, aki a levelét azzal zárta, hogy „jó egészséget” és „derűs szolgálatot” kívánt.  

De nemcsak Magyar pirított oda a külügy dolgozóinak, – írja a hírportál – hanem a múlt pénteken felállított egyik akciócsoport, a nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport vezetője, Menczer Tamás is. 


Menczer Tamás államtitkár - Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Menczer még vasárnap írt egy levelet a misszióvezetőknek, nagyköveteknek arról, hogy Szijjártó Péter miniszter javaslatára ő lett az akciócsoport vezetője. A levélben Menczer a missziókon – Budapesthez hasonlóan – folyamatos munkarendet rendelt el.   

A kollégáim kérdéseire a misszióvezető és minden munkatárs köteles azonnal, helyes választ adni

– utasította őket Menczer, majd kilátásba helyezte a következményeket. „Amelyik misszióvezető nem tud a koronavírussal kapcsolatban szóban vagy írásban feltett kérdésre azonnal, a legfrissebb adatoknak megfelelően helyes választ adni, az berendelésre kerül. Minden információért, amely a missziókról jön, személyesen a nagykövet felel!” – írta az  Index szerint az akciócsoport vezetője. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s