h i r d e t é s

Bemutatták a Kodály Zoltán Intézet tervrajzait

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Bemutatták a Kodály Zoltán Intézet tervrajzait

2019. április 17. - 07:35

Kedden bemutatták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kecskeméten található Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének fejlesztési beruházásának bemutató tervvázlatait.

A következő években teljesen megújul a Kodály Intézet, 4,2 milliárd forintból, várhatóan 2022-re. A nagy értékű beruházás a kecskeméti önkormányzatnak köszönhetően a Modern Városok Program keretében valósulhat meg. Első ütemben – a komolyzenei oktatás fellegvárát – a Kéttemplom-közi régi kolostorépület újítják fel, majd második lépcsőként a szomszédos Kada Elek középiskolának jelenleg helyet adó épületet bővítik és átalakítják a Kodály Intézet számára.

A Kéttemplom közben található régi kolostorépület felújítása magába foglalja a homlokzatszigetelést, a tetőfelújítást, a teljes belső felújítást és korszerűsítést a műemléki értékek megőrzésével. A Kada középiskola átalakítása során ott helyeznék el az új oktatótermeket, gyakorlóhelyiségeket, könyvtárt, valamint a hangversenytermet és a kollégiumot. A Kada középiskolát a tervek szerint az Izsáki úton épülő egyetemi campus közelébe, a volt Rudolf laktanyába költöztetnék át a 2020/21-es tanévtől.

A keddi rendezvényre építészek sokasága érkezett, hogy megismerhessék a felújításra és bővítésre vonatkozó terveket. A találkozó házigazdája Öveges László, Kecskemét főépítésze volt. Hangsúlyozta: az elmúlt években az országos és helyi sajtóban elsősorban a városban zajló ipari beruházásokról esett szó, de a Kodály Intézet felújítása is alátámasztja, a város szeretné az oktatás és a kulturális szerepét is megerősíteni.

Ezt követően Reményik Katalin projektmenedzser, a Liszt Ferenc egyetem munkatársa ismertette röviden a beruházást. Elmondta: célja, hogy biztosítsák a nemzetközi szinten magasan jegyzett oktatás és kutatás megfelelő infrastrukturális hátterét, és a Kodály Intézetben felhalmozott tárgyi és szellemi tudást közkinccsé tegyék. Kiemelte, hogy épül többek között egy hangversenyterem, mely hiánypótló, és méltó helyszíne lesz a jövőben rangos komolyzenei rendezvényeknek. Az új belső udvarban pedig kialakítják a Kodály kertet, mely esti hangulatos zenei programoknak adhat majd helyet. Bővítik a könyvtárat, és parkolókat is kialakítanak. Jelenleg mintegy hatvan tanulót tudnak fogadni, a felújítás után a létszám elérheti a száz főt.

A program második részében ismerhette meg a terveket a közönség. A közbeszerzési eljárás eredményeképp a generáltervező és felelős építész tervezői munkára a Mányi Építész Stúdióval kötöttek szerződést. A cég vezetője, Mányi István Ybl-díjas építész mutatta be a vázlatterveket.

 

BAON.hu