fbpx Bevált az esztergomi világító bicikliút, közutakra is elviszik a technológiát | CIVILHETES

h i r d e t é s

Bevált az esztergomi világító bicikliút, közutakra is elviszik a technológiát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Bevált az esztergomi világító bicikliút, közutakra is elviszik a technológiát

2021. október 17. - 20:05

 

Jól állja az időt, és összességében bevált a Duna-menti nemzetközi kerékpárút világító szakasza, így ha nem is magát a világító úttest koncepcióját, de az amögött lévő technológiát elviszik az ország sok más bicikliútjára, sőt, még egy főútra is, jelentette be az ITM egy közleményében.

Az Esztergom melletti bicikliút-szakasz útburkolatába tavaly ősszel kevertek világító szemcséket. - Forrás: Magyar Közút

Az Esztergom melletti bicikliút-szakasz útburkolatába tavaly ősszel kevertek világító szemcséket. A lényege röviden, hogy a fénnyel feltöltött szemcsék (úgynevezett fotolumineszcens boroszilikát anyagú, gyantába ágyazott szemcsék) napnyugtától napkeltéig kifogástalanul jelzik a vonalvezetést az úton, ami arra épp elég, hogy közvilágítás híján, egy gyenge fényű biciklilámpa mellett az ember lássa, merre kanyarog az út. A most bejelentett további útfényesítések viszont nem ezt a megoldást követik, hanem ezzel a technológiával festik fel az útburkolati jeleket, aminek a hasznossága kábé ugyanennyi lehet.

November végéig nyolc kerékpárúton festenek fel világító burkolati jeleket a Fertő-tó partján, Tihanynál, Cegléd-Nagykőrös, Tát-Nyergesújfalu, Vác-Sződliget, Zalaegerszeg-Zalalövő és Zebegény-Nagymaros között. Ami ennél érdekesebb lesz, az az, hogy a 710-es főútnál is megpróbálkoznak ezzel, és azt vizsgálják majd, hogy a festés milyen mértékben növeli a Balatonfűzfő-Papkeszi körforgalom éjszakai láthatóságát, közlekedésbiztonságát. (totalcar.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s