h i r d e t é s

Bírósági vezetők határozatuk visszavonására szólították fel az OBT tagjait

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Bírósági vezetők határozatuk visszavonására szólították fel az OBT tagjait

2019. május 10. - 09:13

Bírósági vezetők határozatuk visszavonására szólították fel az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjait – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) csütörtökön az MTI-vel.

Handó Tünde, Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Országgyûlés plenáris ülésén, ahol beszámolót tartott a szervezet 2016-os tevékenységérõl 2017. november 30-án. - MTI Fotó: Kovács Tamás

A közlemény szerint a Debreceni Ítélőtábla, az Egri Törvényszék, a Nyíregyházi Törvényszék, a Debreceni Törvényszék és a Miskolci Törvényszék elnökei, továbbá a Miskolci Törvényszék összbírói értekezletén jelen lévő bírósági vezetők megdöbbenéssel értesültek az OBT szerdai ülésének határozatáról, amellyel az OBH-elnök elmozdításának kezdeményezéséről határozott.

„Az OBT döntése ellen leghatározottabban tiltakozunk, és valamennyien elhatárolódunk attól” – szögezték le.

Emlékeztettek arra, hogy a 2018. október 9-i póttagválasztó küldöttértekezleten „Magyarország bírói kara megvonta a bizalmat” az OBT-től, és egyértelműen kinyilvánította, hogy tevékenységéhez a jövőben semmilyen módon nem járul hozzá, azt nem támogatja, „ekként az OBT legitimitását vesztette”.

Egyúttal felszólították „a bírói eskütől drámaian eltávolodott, a választóik, azaz a magyar bírói kar bizalmát vesztett Országos Bírói Tanácsot”, hogy döntését haladéktalanul vonja vissza, és a bírói karra – mely az OBT működésével kapcsolatosan többször is kifejezetten és határozottan adott hangot egyet nem értésének – a jövőben semmilyen formában ne hivatkozzon.

Az OBT a honlapján tette közzé szerdai határozatát, erre az OBH aznap közleményében úgy reagált, hogy az OBT alaptalanul vádaskodik. Az Igazságügyi Minisztérium az üggyel kapcsolatban – szintén szerdán – azt közölte: az OBH elnöke és az OBT között kialakult vitát mihamarabb fel kell oldani.

Handó Tünde OBH-elnök csütörtökön Miskolcon, egy más témájú sajtótájékoztatón kijelentette, áll bármilyen vizsgálat elé: mindig betartotta a törvényeket és tisztességesen végezte a munkáját. (magyranemzet.hu)